Volkswagen suspendovao šefa pogonske elektronike

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Volkswagen (VW) je suspendovao Hannoua Jeldena, šefa pogonske elektronike zbog sumnje da je imao ključnu ulogu u namještanju softvera na dizel motorima da varaju tokom testova na emisiju štetnih gasova.

Jelden je najnoviji šef među više od deset izvršnih menadžera, među kojima i nekoliko vrhunskih inžinjera, koje je Volkswagen suspendovao tokom interne istrage o skandalu varanja na emisionim testovima. U izvještajima njemačkih medija navodi se kako je Jelden pod istragom njemačkog tužilaštva zbog prevare, a kao izvor informacije naveli su VW.

Jelden je 22 godine zaposlen u VW-u i ima veliko isksutvo u izradi motora s elektronskim mjenjačem, kao i u kontroli hardvera i softvera. On je osumnjičen da je reprogramiranjem softver osposobio da vara na testovima emisije štetnih gasova još 2007. godine, kada je dizelov motor koji je sada u središtu skandala bio još u fazi razvoja.

VW je objavio kako više od 11 miliona vozila prodatih diljem svijeta ima EA 189 dizelov motor koji je opremljen softverom koji je varao na emisionim testovima. Samo u Evropskoj uniji Volkswagen je opozvao 8,5 miliona vozila. Šteta koju će kompanija pretrpjeti zbog skandala procjenjuje se na oko 30 milijardi eura.

Više vijesti