Volonteri iz cijelog svijeta rade u Bosanskoj dolini piramida

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Arheološka i turistička sezona u Bosanskoj dolini piramida već je u punom jeku, a protekle sedmice počela je i ovogodišnja „Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem“, projekat Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, koji je nastavak dugogodišnje akcije MRAV (Međunarodna radna akcija volontera). U prvoj smjeni koja u Visokom i našoj zemlji boravi 11 dana, učesnici su iz Australije, Finske, Francuske, Slovačke, Turske, Engleske, Njemačke i BiH.

– Riječ je o ekspediciji u kojoj mogu učestvovati ljudi iz cijelog svijeta koji nam se prijave, a primamo i volontere. Ove godine ekspedicija je podijeljena na dvije smjene mjesečno u trajanju od 11 dana. Prvi i posljednji dan su planirani za dolazak i odlazak, drugi dan je na rasporedu upoznavanje s lokacijama u Visokom, a četiri dana se radi na Bosanskoj piramidi Sunca, te jedan dan na lokaciji Prahistorijskog labirinta tunela Ravne. Dane vikenda koristimo za obilaske ostalih prirodnih i kulturno-historijskih ljepota naše zemlje, a ove godine učesnici će jedan dan provesti na Bijambarama, te obići srednjovjekovni obelisk u Bakićima kod Olova, drugi dan je planiran obilazak Konjica te boravak na Boračkom jezeru, dok je treći dan rezervisan za obilazak Parka kamenih kugli u Zavidovićima, te u povratku posjet Vrandučkoj tvrđavi. Cilj je svim učesnicima pokazati i brojne ljepote naše zemlje, te da na taj način ponesu jednu lijepu sliku naše zemlje, a ujedno i obiđu brojne znamenitosti. – kazao nam je koordinator vodiča Ajdin Ahmetspahić.

A među učesnicima koje smo zatekli u tunelima Ravne bio je i Australac Džejkob Voning (Jacob Woning).

– Za projekat, ali i ekspedicije, saznao sam preko interneta, gdje sam istraživao o drevnim civilizacijama. Pregledao sam sve materijale, jako me sve to zanimalo i odlučio sam se priključiti ovom historijskom projektu. – istaknuo je Voning, koji nam je otkrio kako je za našu zemlju saznao upravo preko otkrića prvih europskih piramida, a ne preko ratne tematike po kojoj su našu zemlju većinom raspoznavali u svijetu.

I ostali učesnici prve grupe ekspedicije su po prvi put u našoj zemlji, a ne kriju oduševljenje projektom, ali i brojnim ljepotama BiH.

– Nevjerovatno sam uzbuđena svime što sam u ovih nekoliko dana vidjela i ne mogu da vjerujem da je BiH ovako prelijepa zemlja, da ima nevjerovatne prirodne ljepote i kulturno – historijska blaga.

Sve je predivno, a posebno me oduševio projekat u Visokom i istraživanje u Bosanskoj dolini piramida o kojoj skoro da nisam znala ništa. – kazala nam je Doga Taslardan iz Istanbula.

Ove godine u sklopu „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“, očekuje se oko dvije stotine učesnika iz brojnih zemalja svijeta.

(Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.