Vozovi ponovo krenuli prema Čapljini, uskoro spajanje s Banja Lukom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sa željezničke stanice u Sarajevu danas je ispraćen brzi voz za Čapljinu, čime je ponovno uspostavljen redovni željeznički putnički saobraćaj na relacijama iz Sarajeva prema Konjicu i Čapljini.

Od 5. oktobra 2015. godine na snazi je bila privremena obustava saobraćanja putničkog voza iz Sarajeva prema Čapljini zbog radova na glavnoj opravci pruge 11 Sarajevo – Čapljina. Povodom ponovne uspostave redovnog sabraćaja, na željezničkoj stanici u Sarajevu danas je priređena svečanost ispraćaja vozova prema Čapljinji i Konjicu.

Najbolja željeznica u Jugoistočnoj Evropi

Premijer Federacije, Fadil Novalić u svom obraćanju na svečanosti podsjetio je da kada je pozvao Svjetsku banku da dođe i analizira željeznice Federacije, da su oni tada kazali da se radi o najboljem preduzeću među svim željeznicama Jugoistočne Evrope.

“Pitao sam ih na čemu to temelje. Oni su istakli da naše željeznice prevoze devet miliona tona, isto kao i hvatske željeznice. Pritom, potpora koju dajemo željeznicama iznosi 22 miliona konvertibilnih maraka (KM), dok se za hrvatske željeznice izdvaja oko 200 miliona eura. Kazali su da iz tog razloga trebamo biti zadovoljni”, rekao je Novalić.

Dodao je kako je njegova želja da se tokom ovog mandata željeznice ostave na potpunoj ravnoteži, te da ni od kog ne zavise. To će, kako je rekao, zahtijevati i nešto izdašniju potporu iz budžeta.

Novalić je istakao kako se u proteklom periodu od željenica puno tražilo, a uz to malo davalo. Vlada Federacije je, kako je naglasio, promijenila strategiju prometa i komunikacija, te smatra da željeznice imaju puno više kapaciteta da povezuju ljude na području cijele zemlje.

Uskoro spajanje Sarajeva i Banja Luke

Generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić kazao je da bi se, osim što danas ponovo kreće linija Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, uskoro trebalo desiti uvođenje linije Sarajevo-Banja Luka.

“Obzirom da smo s predstavnicima Željeznica RS-a postigli sporazum o otvaranju i ove linije, za to nam je neophodna još saglasnost Ministarstva komunikacija i veza RS-a”, rekao je Džafić te dodao kako će na taj način putnicima iz Tuzle koji putuju prema Sarajevu omogućiti kvalitetnu konekciju u Doboju.

Džafić je dodao kako su u planu i aktivnosti oko ratifikacije pruge Bosanski Novi-Bihać, a po okončanju tog projekta biće uvedena redovna linija Sarajevo-Bihać.

Nakon obraćanja, uz učešće Novalića i Džafića, velikog broja sindikalaca, željezničara i gostiju, ispraćen je brzi voz za Čapljinu.

Redovni brzi voz iz Čapljine će polaziti svakog jutra u 05:52 sati, a u Sarajevo će stizati u 08:32 sati. Iz Sarajeva prema Čapljini, polazak voza je u 16:26 sati, a u Čapljinu će stizati u 19 sati. U narednim danima, lokalni voz iz Konjica će polaziti svakog jutra u 05:19 sati, a u Sarajevo će stizati u 06:42 sati, dok je iz Sarajeva prema Konjicu polazak voza u 15:49 sati, a u Konjic će stizati u 17:12 sati.

Veza prema Neumu i Makarskoj

Sezonski voz na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, sa vezom prema Neumu i Makarskoj, saobraćat će od 15. juna do 31. avgusta 2017. godine. Sezonski voz iz Sarajeva će polaziti svakog jutra u 07:01 sati, a u Čapljinu će stizati u 09:35 sati. Iz Čapljine voz će polaziti svaki dan u 19:25 sati, a u Sarajevo će stizati u 21:59 sati.

Sve putnike Željeznica FBiH na željezničkoj stanici Čapljina čekat će autobusi kojima se mogu prevesti dalje do Neuma i Makarske. Napominjemo da je autobuska povratna veza svakodnevna do Neuma, dok je autobuska linija prema Makarskoj obezbijeđena samo u odlasku iz Čapljine.

Oba voza koja povezuju Sarajevo i Čapljinu, sa zaustavljanjima u Konjicu i Mostaru, pružat će putnicima vrhunski komfor koji nude Talgo garniture. Rezervacija i karte za sve destinacije, uključujući i veze za Neum i Makarsku, moći će se kupiti na svim prodajnim mjestima ŽFBiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.