Vratite nezavisnost javnih servisa i izaberite profesionalce da ih vode!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon što su u periodu 2006-2010. godine tadašnje vlasti preuzele ingerencije nad upravljanjem javnim servisima ali i njihovu političku kontrolu, a što je dovelo od blokada u radu BHRT i RTFVBIH, međunarodna institucije pozvaju da vraćanje upravljačkih i regulacijskih prava RAK i kompetentim profesionalcima.

Najnovije aktivnosti u Parlamentu Federacije BiH izazvale su zabrinutost u smislu obaveza Bosne i Hercegovine u oblasti neovisnosti medija i vladavine prava, smatraju u OSCE-u, OHR-u, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država i Delegaciji Evropske unije u BiH.

U zajedničkom saopćenju navode da je posebno pokušaj zamjene svih članova Upravnog odbora RTV-a FBiH (Radiotelevizije Federacije BiH), jednim potezom, u suprotnosti s principima dobrog upravljanja i zakonom o RTV-u FBiH te da narušava neovisnost FTV-a.

S obzirom na to da će Evropska unija obaviti evaluaciju stepena ispunjenja obaveza Bosne i Hercegovine u oblasti postizanja neovisnosti medija u okviru procesa pridruživanja, te s obzirom na to da predstavnik OSCE-a za slobodu medija stalno prati aktivnosti BiH u oblasti poštivanja svojih obaveza u smislu slobode medija, danas su zajednički urgirali na zvaničnike Federacije BiH da osiguraju imenovanje kompetentnih, nepristranih profesionalaca u Odbor FTV-a, u skladu sa zakonima.

Isto tako, urgirali su i na novinare i menadžere medijskih kuća da obave svoj dio posla u podržavanju profesionalnih standarda, kaže se u današnjem saopćenju.

Stanje u oblasti slobode medija u Bosni i Hercegovini ostaje i dalje važan prioritet međunarodne zajednice, te su u saopćenju izrazili razočaranje zbog činjenice što se medijski sektor, posebno javni emiteri, koristi kao izgovor za političko pozicioniranje, a i dalje treba obaviti mnogo urgentnije praktične i tehničke poslove u ovom sektoru.

Učvršćivanje neovisnosti medija počinje ponovnim usmjeravanjem na jačanje kompletnog sistema javnog emitiranja BiH i Regulatorne agencije za komunikacije.

Kao što je definirano zakonom, pozvali su institucije da finaliziraju usklađivanje entitetskih zakona sa zakonom na državnom nivou, uspostave korporacijske strukture sistema javnog emitiranja u BiH, te da se temeljito i ozbiljno pozabave pitanjem digitalizacije, kako bi mediji u BiH mogli održavati korak s medijima u cijelom svijetu.

“Profesionalne, neovisne i nepristrane medijske institucije predstavljaju jedan od najvažnijih aspekata naprednog i razvijajućeg demokratskog društva, a predstavljaju i jednu od temeljnih vrijednosti koje njeguju ove organizacije”, rečeno je u saopćenju.

Nadalje se dodaje da se ovi principi moraju poštivati, te napominje da pažljivo prate sva dešavanja u oblasti prava i postupke imenovanja u vezi s javnim medijskim institucijama.

“Zato urgiramo na vlasti da pažljivo razmotri pravne analize koje je zatražio predstavnik OSCE-a za slobodu medija, kako bi se pružila pomoć BiH u uspostavi medijskog okvira, koji omogućava političku i finansijsku neovisnost javnih emitera i regulatornih tijela”, istaknuto je.

Upozoreno je i da će Evropska unija i dalje pratiti i ocjenjivati napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji u kontekstu Kopenhaških kriterija, a posebno će pratiti i ocjenjivati u kojoj mjeri država poštuje principe vladavine prava i osigurava profesionalne, neovisne i nepristrane medije. Rezultati ove analize bit će objavljeni u narednom Izvještaju o napretku.

Najavljeno je da će OSCE i dalje pratiti razvoj situacije posredstvom predstavnika OSCE-a za slobodu medija, s ciljem promocije punog poštivanja obaveza prema OSCE-u u oblasti slobode medija.

SAD će pratiti razvoj situacije u vezi s FTV-om i u vezi s drugim pitanjima koja se tiču slobode medija, čiji će nalazi biti objavljeni u Godišnjem izvještaju o stanju u oblasti poštivanja ljudskih prava.

I na kraju OHR će, također, i dalje pratiti razvoj situacije u ovom sektoru u smislu poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, te koraka poduzetih na njegovoj provedbi.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.