da block

Vrhovni sud RS odlučio u korist Fate Orlović

da block

Ukinuta presuda Suda u Bijeljini u vezi sa nagodbom o uklanjanju pravoslavne crkve iz dvorišta kuće Fate Orlović.

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je drugostepenu presudu Okružnog suda u Bijeljini u vezi sa nagodbom o uklanjanju pravoslavne crkve iz dvorišta kuće Fate Orlović u Konjević-Polju, potvrdio je za agenciju Anadolija njen advokat Fahrija Karkin.

“Vrhovni sud RS-a je uvažio takozvanu reviziju koju sam ja uložio protiv presude drugostepenog suda, to jest Okružnog suda u Bijeljini u slučaju Fate Orlović. On je odbio moju žalbu na prvostepenu presudu suda u Srebrenici. Vrhovni sud je sada naložio da se uvaži moja žalba. Sve to je došlo do prvostepenog suda u Srebrenici. Sada čekamo da oni zakažu raspravu i da postupe po uputama Vrhovnog suda RS-a”, izjavio je Karkin.

Općinski sud u Srebrenici 2010. godine odbio je tužbeni zahtjev Fate Orlović za “utvrđivanje činjenica o postojanju vansudske nagodbe o izmještanju pravoslavne crkve iz njenog dvorišta”.

Uklanjanje objekta

Osporeno je da su se advokat Karkin, s jedne strane i tadašnji predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik, njegov savjetnik Miladin Dragičević i episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, s druge strane, 11. januara 2008. godine nagodili da se crkva iz dvorišta ukloni čim bude osiguran novi prostor za njenu gradnju.

Na pitanje kada bi crkva mogla biti uklonjena iz dvorišta kuće Orlović, Karkin nije mogao odgovoriti.

“Koji god termin bih rekao, slagao bih Vam”, tvrdi Karkin.

Još jednom je naglasio da je crkva u dvorištu krajnje sporna.

“Ono gore nije vjerski objekt. Ono je politički objekt. Kada stanete pred tu crkvu i okrenete se na sve četiri strane svijeta, nikada nećete vidjeti nijednu srpsku kuću”, kazao je Karkin.

Zadovoljna odlukom

Orlović je zadovoljna najnovijom sudskom odlukom, ali kaže da je neće proslavljati dok crkva ne bude izmještena.

“Ovo je, ako Bog da, moja pobjeda. Treba se boriti. To je moja poruka Bošnjacima, koji su nam, nažalost, često naivni i nisu kako treba. Ali, ja ću se i dalje boriti za svoju zemlju. Borit ću se za Bosnu”, izjavila je ona za agenciju Anadolija.

U ljeto 1996. u dvorištu ove bošnjačke povratnice u Konjević-Polju bespravno je sagrađena pravoslavna crkva.