Vršnjaci zlostavljali dvojicu dječaka, jedan se ubio a drugi pokušao …

BiH još potresa priča i događaji oko samoubojstva 14-godišnjeg dječaka Mahira koji je pohađao internacionalnu školu u sarajevskom naselju Ilidža. Njegova majka Alisa Mahmutović javnosti se obratila pismom u kojem navodi kako je Mahir bio žrtva vršnjačkog, čak i seksualnog zlostavljanja na najbrutalniji način. Mahirov očuh Dubravko Lovrenović za TV1 je ispričao kako Mahir nije jedini zlostavljani u pomenutoj školi. Zasad je poznato da je žrtva vršnjačkog zlostavljanja bio još jedan dječak.

>> Pismo majke 14-godišnjaka koji je izvršio samoubistvo: Čije je dijete sljedeće?

”Šta se može dogoditi djetetu toliko strašno, toliko neizdrživo da to ne može podijeliti s rođenom majkom”, pita se u otvorenom pismu upućenom javnosti Mahirova majka Alisa. “Sat vremena prije smrti Mahir je sjedio na prozoru zgrade u kojoj je živio, a zatim je zapalio školski ruksak s udžbenicima i zauvijek otišao sa ovoga svijeta”, ispičala je anonimna susjeda – navodi se u pismu. O onome što je proživljavao Mahir nije nikome pričao. No, Mahir nije bio jedini zlostavljani u internacionalnoj školi na Ilidži od strane svojih vršnjaka. Tek nakon Mahirove smrti, progovorili su i oni koji trpe isto. Mahirov očuh Dubravko Lovrenović uputio je poruku učenicima koji su ih zlostavljali.

“Obraćam vam se jer znam vaša imena, obraćam vam se jer su vaša imena poznata policiji i tužilaštvu. Obraćam vam se jer znam, a znaju i svi oni koji su maloprije navedeni sve detalje, sve načine na koje ste monstruozno, krvnički, fašistički mučili te dječake. Vaša krivica i vaša odgovornost je velika ali nije jednaka. Mi znamo jako dobro tko su bili inicijatori, tko su bili podstrekači i tko su među vama bili najveći sadisti jer sadisti ste svi, međutim postoji bitna razlika između onih koji su to “samo gledali” ili onih koji su to činili, kojim predmetima i odakle, vi to znate jako dobro. Dakle, razvrstajte se među sobom jer ćete sutra ili vrlo brzo za to odgovarati”, poručio je Dubravko Lovrenović, Mahirov očuh. Mahirova majka od istražnih organa očekuje odgovore kada, gdje i kako je nad njezinim djetetom vršeno zlostavljanje i teroriziranje u obrazovnoj ustanovi koju je pohađao. Mahirov očuh bh. institucijama upućuje apel da po hitnoj proceduri izmijene zakon o maloljetničkoj delikvenciji. Odlučili su osnovati Fondaciju za pomoć svima koji trpe nasilje u školama. Mahirov očuh uputio je poruku svim Mahirovim vršnjacima širom regije.

“Nemojte u svemu slijepo slijediti udžbenike iz kojih učite, nemojte slijepo slijediti medije u kojima vrlo često jedino možete vidjeti slike nasilja, koje vas same pretvaraju u nasilnike. Dobro obratite pažnju na svoje drugove da sami ne biste postali žrtvama nasilja. Moja supruga Alisa i ja izgubili smo jednog divnog, inteligentnog, senzibilnog dječaka. Mi njegov život vratiti ne možemo. Međutim, odlučili smo i uskoro ćemo to i učiniti, osnovat ćemo Fondaciju koja će se specijalno baviti nasiljem u školama i koja će 24 sata imati otvoren prostor i pozive za sve one koji mogu i hoće da prijave bilo kakve vrste zlostavljanja”, kazao je očuh. Zlostavljanje u školama može ostaviti velike posljedice na psihičko i fizičko zdravlje djece. U strahu i osjećaju odbačenosti djeca o tome pred svojim roditeljima ne govore.

“Dragi moji sugrađani i sugrađanke želim vas upozoriti, dobro pazite s kim vam se dijeca druže, dobro pazite u koje škole ide, provjerite dosje svakog profesora, tražite to, imate na to pravo, da vidite tko vam odgaja, odnosno tko vam zlostavlja djecu da biste to na vrijeme mogli spriječiti. Moja supruga Alisa I ja smo to pokušali i ispisali smo Mahira iz monstrum škole, međutim bilo je kasno, jer su ga maloljetni monstrumi od 13-14 godina, do tih podataka smo došli, i dalje nastavili zlostavljati čak i kada je napustio tu školu”, ispričao je očuh. Roditelji dječaka koji su zlostavljani o svemu su obavjestili istražne organe koji bi, nakon istrage, trebali procesuirati odgovorne.

(Visokoin.com / TV1 )

Unesite komentar