Vrtoglavo rastu cijene goriva u BiH

Od juče je na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH cijena euro dizela, BMB 90 i lož ulja povećana.

Prema riječima šefice sektora za cijene pri Ministarstvu trgovine FBiH Lejle Glibo, u to ministarstvo ovih dana pristižu zahtjevi za promjenu cijena naftnih derivata.

„Povećanje će biti za pet feninga po litri“, izjavila je Glibo. Ona je naglasila da će cijene goriva i na onim benzinskim pumpama koje to nisu učinile jučer, biti promijenjene već 24. ili 25. augusta.

Tokom ovosedmičnog poskupljenja naftnih derivata na području Federacije BiH cijena dizela i BMB 90 su dostigle 1,30 eura po litri, supera do 1,35, a premium dizela do 1,32 eura.

Cijena goriva u Republici Srpskoj nešto je niža nego u Federaciji i trenutno iznosi između 1,02 do 1,22 eura s tim da su naftni derivati najjeftiniji na području Bijeljine i Zvornika, a najskuplji na području hercegovačke i sarajevsko-romanijske regije.

Cijena goriva na benzinskim pumpama u Srbiji, nakon pojeftinjena u junu, po drugi put je povećana u ovom mjesecu. Naftni derivati su prekjuče poskupjeli u veleprodaji za 0,127 eura, pa se očekuje da će za toliko porasti cijene i na pumpama.

Cijene benzina BMB 95 na pumpama u Srbiji se kreću od 1,32 do 1,33 eura za litar, europremijuma BMB 95 od 1,34 do 1,38 eura, D-2 košta oko 1,25 eura, eurodizel od 1,3 do 1,32 eura za litar, a TNG od 0,6 do 0,65 eura.

Predstavnici naftnih kompanija uskoro očekuju još jedno poskupljenje goriva za oko 0,127 eura po litru, uprkos tome što je u posljednjih 10 dana u Srbiji poskupjelo za oko 0,03 eura za litar.

Litar goriva u Hrvatskoj od ponoći je prosječno skuplji 0,04 eura, što je za dvije sedmice četvrto poskupljenje benzina, a treće dizela.

Hrvatsko Ministarstvo privrede objavilo je na svojim stranicama tablicu kretanja cijena naftnih derivata po obračunskim periodima, iz koje je vidljivo da je prije tačno godinu dana litar goriva bio jeftiniji 0,20 eura.

Cijene goriva vrtoglavo rastu i u svijetu.

U Njemačkoj su od prošlog vikenda dostigle do sada nezabilježen nivo. Njemački vozači gorivo plaćaju više nego ikada: litar supera E10 (sa 10 posto etanola) dostigao je prošlog vikenda 1,72 eura, a supera E5 čak 1,76 eura, saopštilo je Udruženje naftne industrije Njemačke.

Također, litar dizela košta 1,53 eura.

Prema podacima Njemačkog automobilskog kluba (ADAC) koji u statistiku uključuje i cijene na jeftinim benzinskim stanicama koje nisu dio velikih lanaca, benzin E10 je za vikend koštao 1,692 eura.

Predstavnici naftne industrije poskupljenje objašnjavaju porastom cijene nafte u svijetu.

I američka sirova nafta u New Yorku poskupjela je za 1,62 eura ili tri posto, na 75 eura za barel, premašivši vrijednost od 74,79 eura prvi put od kraja maja.

(VisokoIN/AA)