Vučić: Nadam se da neće biti rata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom tvrdnje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će u slučaju podjele Kosova izbiti novi rat, izjavio da se nada da na Kosovu neće doći do rata već do nekakvog rješenja.

“Ali, nije rješenje ako nam kažete sve je naše, a vi nas samo priznajte. Potreban je dogovor. Ljudima je to teško, ali ne može da se odugovlači. Naš je interes da se to pitanje riješi”, rekao je Vučić na prijemu mladih šahista u Predsjedništvu, povodom Svjetskog dana šaha.

Kako prenosi televizija Pink, Vučić je rekao da će učiniti sve da se očuva mir i napredak zemlje i da postignuto rješenje zadovolji državne interese, odnosno da ne sruši obraz Srbiji.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da bi za njega eventualna podjela Kosova predstavljala novi rat. On je to izjavio povodom tvrdnje američkog ambasadora u Prištini Craiga Delawieja, koji je rekao da bi o podjeli trebalo da odluče Beograd i Priština, što je u suprotnosti sa njegovim ranijim stavovima po kojima je ideja o podjeli veoma opasna.

Komentarišući posjetu hrvatske predsednice Albaniji i njenu izjavu da su Hrvati i Albanci braća po oružju, jer je mnogo Albanaca učestovalo u ratu 90-ih godina na hrvatskoj strani, Vučić je rekao da ga to ne zanima jer on vodi računa kako da Srbija ekonomski napreduje.

On je, međutim, ukazao da to govori o težini položaja u kojem se nalazi Srbija jer pokazuje da postoje oni koji ne žele njen napredak.

“Koliko ih je izgubilo život za Hrvatsku ne zanima ni mene ni Srbiju. Ako neko misli da treba da me to posebno plaši, ne plaši me ni najmanje. Mi radimo svoj posao, da što više pametne djece imamo, koja gledaju u budućnost”, rekao je Vučić.

Govoreći o briselskom dijalogu sa Prištinom, Vučić je naveo da je Srbija bila u očajnoj poziciji, a da je i dalje u vrlo teškoj situaciji, ali da ima još neke figure na tabli, zbog čega će pokušati da izvuče remi.

Predsjednik Srbije se osvrnuo i na intenzivne razgovore predstavnika djela opozicije o koordinisanju aktivnosti protiv aktuelne vlasti i čestitao im na tome što su “već podijelili mandate”, iako ne mogu da dobije glasove građana.

“To je sitnica koja im nedostaje”, rekao je Vučić i dodao da se glasovi građana ne dobijaju u kafani nego kao posljedica rada, marljivosti i posvećenosti poslu.

Više vijesti