Vučić najavio uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična djela

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti uveden institut doživotne kazne zatvora za one koji su počinili najteža krivična djela kao što su višestruka ubistva i ubistva djece.

“Nisam naročito zainteresovan za primjedbe boraca za ljudska prava pošto su nam sva ljudska prava uništena drogom, ubistvima”, rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sjednice Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Kritikujući blagu kaznenu politiku u Srbiji, Vučić je najavio da će minimalne i maksimalne kazne za sva krivična djela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, biti povećane za 35 do 50 odsto.

“Kazna za silovanje bit će od pet do 15 godina, bez mogućnosti ublažavanja kazne i niko neće moći da dobije manje od pet godina. Za nasilje u porodici minimalna kazna će biti godinu dana zatvora”, rekao je Vučić i dodao da će za mjesec dana “promijeniti sve u Srbiji”.

On je ukazao da su sudovi za teška krivična djela u najvećem procentu sudili minimalne kazne zatvora.

Kada je riječ o krivičnom djelu držanje i nošenje eksplozivnih materijala, Vučić ukazuje da je u 55,05 posto slučajeva izricana uslovna osuda, što na neki način znači dekriminalizaciju tog djela i šalje lošu poruku da se isplati raditi tako nešto.

Predsjednik Srbije je istakao da će borba protiv kriminala trajati godinama.

On je rekao da je jučerašnja akcija policije i tužilaštva u kojoj je uhapšeno 150 osoba osumnjičenih za najteža krivična djela pokazala namjeru države, ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da pobijedi taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije.

“Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, na činjenici što su se poslije mnogo vremena neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim potjernicama, a neki iza rešetaka”, rekao je Vučić.

Prijedlozi izmjena bit će dostavljeni skupštini u narednih 30 dana.

Osim borbe protiv korupcije i sistemskih mjera koje će država preduzeti, na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost razmatrano je i pitanje Kosova.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministrica pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i drugi.TOP VIJESTI

Više vijesti