-14.5 C
Visoko
25. Januara 2022.

Vučić: Ne volim nametnute odluke, ali s Bošnjacima moramo graditi bratske odnose

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je komentarisao potez Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, koji je nametanjem dopuna i izmjena zakona zabranio negiranje genocida u Srebrenici.

Vučić je prvo istakao da nametnute odluke nikome ništa dobro nisu donijele te da nije njihov pristalica.

“One su donosile samo veće podjele. Videt ćemo kako će to izgledati u budućnosti”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da još nije dobio analizu svih pravnih eksperata, ali da je važno da prvo ukaže pijetet prema srebreničkim žrtvama, kao i da kaže koliko je važno sa Bošnjacima da se grade ne samo prijateljski, nego i bratski odnosi u budućnosti.

“Svi smo mi, odnosno pojedini pripadnici naroda su pravili stvari kojim ne moramo uvijek da se ponosimo. Ali, mislim da je budućnost u odnosima Srba i Bošnjaka od ključnog značaja. Morat ćemo razgovarati, poštovati, a ne gledati kako da jedni drugima zabadamo nož u leđa”, rekao je Vučić za TV “Pink”.

On je naveo da zna da je danas vrlo teško razgovarati sa Bošnjacima kada god se pomene Srebrenica, kao i sa Srbima kada se pomenu neke druge teme.

“Ali, mi moramo da otvorimo taj dijalog, koji nema veze samo sa vlastima i koji mora da bude širok društveni dijalog, jer mi sa Bošnjacima dijelimo prostor i u BiH i u Srbiji. Mi zato moramo da gradimo najbolje moguće odnose”, rekao je Vučić.

On je naveo da je najgluplje kada se po sarajevskim ili beogradskim kafanama priča da će neko nekoga zgaziti, te istakao da Srbi i Bošnjaci ne treba da se gaze, nego moraju da čuvaju mir i da gledaju u budućnost.

“Kada sam rekao da će se nastaviti sa rezolucijama o Srebrenici nisam pogriješio. Nastavlja se sa pritiscima na Srbiju i na cjelokupan srpski narod. Politika Srbije je očuvanje njenih granica i položaj srpskog naroda, ništa više od toga. Tuđe granice nas ne interesuju”, dodao je Vučić.

On je rekao da će se Srbija suočavati sa još većim pritiscima od Kosova i Metohije do Republike Srpske, jer nikada jedan dio velikih sila nije želio da Srbija ide brže od regiona.

“Svi žele da zauzdaju Srbiju i zato će biti sve većih udara na Srbiju”, poručio je Vučić.

Unesite komentar