Vučić: Neću priznati Kosovo u ovim granicama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dok sam ja predsjednik, neću da priznam Kosovo u ovim granicama, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS.

Vučić je u emisiji “Upitnik” naglasio da je situacija sa Kosovom “izuzetno teška”, i da “stvari treba da pojednostavimo i ne obmanjujemo više naš narod”.

On je ponovio da nije imao podršku javnosti u potrazi za rješenjem, ali nije konkretno objasnio kakvo je rješenje nudio.

“Ne mogu da ponudim javno nešto što nisam uspio da dogovorim ni s suprotnim taborom, ni sa međunarodnom zajednicom”, odgovorio je Vučić na pitanje kakvo tačno rješenje je nudio, kome i pred kim.

On je rekao da je ideja bila “o uspostavljanu granice koja bi bila pravedna i parvična”, ali da za to nije imao podršku javnosti.

“Pojma nemam o čemu ćemo pričati”, rekao je Vučić o sastanku u Parizu početkom jula i dodao da će na taj sastanak ići sa stavom da je Srbija međunarodno priznata zemlja i da ne priznaje Kosovo.

Vučić je rekao da se dešava zamrznuti konflikt, da je to najgore stanje za Srbiju, da je on pokušao da uradi “nešto što je bilo najteže” i da u tome nije uspio.

Vučić je rekao da još uvijek razmišlja o kontramjerama kosovskim taksama, da nije lako donositi takve odluke i da će sljedeće sedmice imati sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

“Srbija nema pravo i ne može da odustane od eurointegracija, put u Evropu je put u društvo kojem želimo da pripadamo”, rekao je Vučić i dodao da je stvar EU da li hoće da prime Srbiju ili ne.

On je kazao da se nada da će uskoro biti objavljena imena ubica Olivera Ivanovića i da se traži još dokaznog materijala.

“Ja sam bio jedini koji je Oliveru pomagao i privatno i kao predsjednik države”, rekao je Vučić.

Više vijesti