Vučić: Specijalne jedinice minirale prugu, ROSU na sjeveru

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Specijalne snage Albanaca pokušale su dio pruge da miniraju, poslate su i jedinice ROSU na sjever, rekao je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, povodom situacije na Kosovu, a u vezi sa probnom vožnjom voza na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica.

Hitna sjednica Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti održana je danas od 18.15, a predsjednik Nikolić će u nedjelju predsjedavati sjednicom Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Vučić je rekao da je voz krenuo na put, a da su onda počele da se dešavaju “gotovo nevjerovatne stvari”.

Specijalne snage Albanaca pokušale su dio pruge da miniraju, rekao je. “Iz mjesta Lužane, samo od Albanaca sastavljenu jedinicu, poslali su sa dugim cijevima na Jarinje, gdje je trebalo da sačekaju voz, uhapse mašinovođu i putnike, i time dovedu do velikih sukoba”, preneo je predsednik Vlade Srbije saznanja.

Srbi koji su čuli za to, kako je naveo, okružili su tu jedinicu. Albanci su onda poslali mimo odobrenja NATO, ili bilo čijeg,17 oklopnih vozila sa specijalnim jedinicama ROSU, na sever, sa ciljem da isprovociraju sukobe, dodao je.

“Moja odluka je bila da zaustavim voz u Raški, i da pokažemo svima da želimo mir… Obavio sam razgovor s Mogerinijevom, obavijestio je o situaciji, i rekao joj koliko smo razočarani reakcijom EU”, istakao je.

Dodao je da će obavijestiti Rusiju, Kinu i SAD o “igrama koje su pripremane na Kosovu”.

Ovo je moja posljednja molba Albancima na Kosovu je da ne pokušavaju da napadnu srpski narod oružjem na Kosovu, jer Srbija neće te napade dozvoliti, poručio je Vučić.

“Molimo da se ponašaju odgovorno, mir je u svačijem interesu… I da ne ruše ono što smo dugo gradili… Voz nije prijetnja nikome, čokoladica nije prijetnja nikome, a ni đuveč”, naveo je.

“Samo ih molim da ne ubijaju Srbe, to je sve što imam da kažem, ne mogu da odgovaram na dalja pitanja”, rekao je Vučić i završio konferenciju.

Podsjetimo, sa beogradske željezničke stanice, oko 8.30, krenula je probna vozna linija do Kosovske Mitrovice,a direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da bi njeno zaustavljanje značilo kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja.

Ranije je Priština uputila zahtev EU da “zaustavi ilegalni voz”, ali je iz Brisela danas poručeno da se svi problemi, pa i ovaj, moraju riješiti zajedničkim dijalogom s Beogradom, prenijeli su kosovski mediji.

U toku dana pojavili su se snimci na Facebooku na kojima se vide maskirane osobe, u crnoj odjeći, kako navodno postavljaju eksploziv sa žicama, prekrivajući ih snijegom, na pruzi kojom bi voz trebalo da prođe.

Policija na sjeveru Kosova je izvršila inspekciju cijele pruge i utvrdila da mine nisu postavljene i da je pruga potpuno bezbjedna.

Voz stoji u Raški od 16.30, a prema redu vožnje trebalo je u Mitrovicu da stigne oko 19 sati.

Iz voza je, kako je prenijela Beta, izašao Miša Vacić. On je novinarima rekao da su mu ulazak na Kosovo zabranili organi iz Prištine, kao službeniku Vlade Srbije, a da je izašao kako bi omogućio da voz stigne do Kosovske Mitrovice.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.