Vučić: Želio bih vidjeti veću stabilnost u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na Evropskom forumu Vahau, u Austriji, da Srbiju ucjenjuju Kosovom.

Vučić je istakao da je prioritet Srbije da očuva stabilnost u regionu, jer sve preduzete ekonomske mjere neće pokazati rezultate bez očuvanja regionalne stabilnosti, te kritikovao što pojedine zemlje Beograd ucjenjuju Kosovom.

Premijer Srbije je u govoru na Evropskom forumu Vahau, u Austriji, upozorio da je po pitanju stabilnosti regiona dosta zabrinjavajućih signala, te događaja koji su mnogo veći problem od onog između Srba i Albanaca. Ipak, ukazao je, Srbiju ucjenjuju Kosovom.

“Skrinig proces je završen, ali i dalje nije otvoreno niti jedno jedino poglavlje, jer neke zemlje u Evropi čekaju da se završe neke stvari oko Kosova”, primetio je Vučić.

On je ukazao da je poslije Briselskog sporazuma u dijalogu sa Prištinom potpisano još niz dogovora, navodeći kao primer dogovor o pravosuđu, koji je, kako je rekao, bio teži za Srbiju od Briselskog porazuma.

“Posebno me zabrinjava jedna stvar, a to je regionalna stabilnost, u koju je Srbija mnogo investirala”, istakao je premijer.

On je u prilog tome podsjetio da je nedavno u Makedoniji, na sedam sati udaljenosti od Srbije, poginulo 28 ljudi, te primjetio da bi želio da vidi više stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“To su veći problemi od onog između Srba i Albanaca, iako je taj odnos veoma kompleksan i nije lako definisati i riješiti sve probleme”, podvukao je on.

Također je kritikovao neumjesne izjave pojedinih političara iz susjedstva, rekavši da je Srbija imala najmanje “glupih izjava u regionu”, te ukazujući da je na Balkanu, kao što se vidjelo, potrebna samo jedna inicijalna kapsula da dođe do sukoba.

Vučić je kazao da spada među ljude koji smatraju da je “čaša poluprazna”, i da su osjećanja takva i među građanima Srbije po pitanju EU. On je istakao da je većina građana Srbije i dalje za EU, ali da opada popularnost Unije u Srbiji, a razlozi za to, naglasio je, nisu ekonomski, već politički. S tim u vezi je pomenuo izjave predsednika Evropske komisije da neće biti proširenja u narednih pet godina.

Teške i bolne reforme

Govoreći o Srbiji, Vučić je podsjetio da je zemlja sprovela teške i bolne reforme, i da zna da treba još puno učiniti u dostizanju evropskih standarda.

“Znamo da moramo još više činiti u budućnosti”, rekao je on i naglasio da je zemlja napredovala u ekonomskim reformama i da se, prema informacijama iz Svjetske banke, na rang listi po povoljnosti za biznis podigla sa 91. na 41. mjesto.

Vučić je podsjetio da je Srbija bila jedina zemlja u regionu koja je preduzela teške i bolne mjere, kao što su smanjenje plata i penzija, ne tražeći jednostavna rješenja, ali da i pored toga građani vjeruju u te mjere, iako su suprotno onom što mogu čuti u okruženju. On je kazao da postoji još mnogo drugih stvari sa kojima zemlja treba da se suoči i da nema iluzuje da će biti lako napredovati.

“Suočeni smo sa težim uslovima od Rumunije i Bugarske i ne bježimo od toga. Mi radimo naš posao. Ni u ovom trenutku ne bi bili najsiromašnija zemlja EU ako bi postali članica, ali činimo još više na jačanju ekonomije“, kazao je Vučić.

Budućnost Srbije je u EU
Kada je riječ o regionu, Vučić je kazao da je bitno invesrtirati u infrastrukturu, posebno saobraćajnu mrežu, dodajući da EU treba da kaže da li Srbija može računati na finansijsku pomoć.

“Posebno je bitan autoput Niš-Tirana, a ako EU ne može da to finansira, treba to da kaže, jer ćemo onda mi to učiniti iz našeg budžeta. Nisam došao da od vas tražim novac, jer mi sami zarađujemo i činimo najbolje da privučemo što više investitora“, naglasio je Vučić.

On je ponovio da Srbija svoju budućnost vidi u EU, dodajući da je evropska ideja i dalje glavna u Srbiji.

S tim u vezi je rekao da ne govori drugačije u Beču, Moskvi, Briselu i Vašingtonu, i da je i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu rekao da je strateški cilj Srbije da postane članica EU, te da se našao na meti ruskih medija kada se založio za diversifikaciju snabdjevanja gasom.

“Želimo da očuvamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, a to nema veze sa našim evrospkim putem, koji je naš starteški cilj. Htjeli bi da imamo veoma prijateljske odnose sa Moskvom i u budućnosti“, rekao je Vučić.

Premijer se zahvalio Austriji na pomoći prošle godine tokom katastrofalnih poplava, ali i aktuelnoj, na podsticanju investitora da ulažu u Srbiju. Prema njegovim riječima, Srbija nema problema koje ne može riješiti, a uz podršku Austrije može doprinijeti očuvanju stabilnosti u regionu.

(VisokoIN)

Više vijesti