da block

Vuk Jeremić: Gdje god je Srbija, tu ne može biti Republika Kosovo

da block

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, u govoru na otvaranju sastanka na nivou ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kazao je da „gdje god se nalazi Republika Srbija, ne može da prisustvuje Republika Kosovo“.

Podsjećajući na sporazum postignut tijekom pregovora Beograda i Prištine posredstvom Bruxsellesa, Jeremić je dodao kako “Kosovo na međunarodnom nivou ne može biti predstavljano van dogovorenih okvira ni u OSCE-u, Vijeću Evrope ili SEECP-u”.

On je podsjetio na stotu godišnjicu Balkanskih ratova, rekavši kako je u skladu sa regionalnim aktivnostima SEECP-a za ovu priliku korišten slogan „Od Balkanskih ratova do mira na Balkanu“.

Jeremić je napomenuo i da ova fraza predstavlja punu transformaciju i modernizaciju društava na prostorima zemalja članica SEECP-a.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je u obraćanju na sastanku ukazao na važnost političke i ekonomske stabilnosti u regionu, te naglasio potrebu za intenzivnom saradnjom zamalja u regionu kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, ali i brojne druge zajedničke aktivnosti.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen ponovio je potrebu za intenziviranjem saradnje među zemljama u regionu, prije svega, u vidu saradnje na ekonomskom planu.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki istakao je značaj susreta predstavnika zemalja iz regiona. On je kazao kako su kulturološke različitosti u njegovoj zemlji prednost, koja će, kako je rekao, dati novi kapacitet njegovoj zemlji na polju međunoradne saradnje.

Govornici na sastanku kojem je, između ostalih, prisustvovao i zamjenik turskog premijera Ali Babacan, čestitali su srpskom kolegi Vuku Jeremiću na izboru za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a.

(VisokoIN/Anadolija)