da block

WHO traži hitni pristup Doumi kako bi pomogli žrtvama hemijskog napada

da block

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je pristup gradu Douma u Siriji kako bi provjerili izvještaje da je više od 500 osoba pogođeno posljedicama hemijskog napada, prenosi BBC.

Sirijska vlada negira odgovornost i upotrebu bojnih otrova. SAD su zaprijetile moćnim odgovorom na napad, ali je Rusija saopćila da je to samo izgovor za napad na njihove saveznike.

WHO je prenio informacije da je 70 osoba ubijeno. Naveli su da su njihove partnerske organizacije izvijestile o 500 slučajeva sa simptomima trovanja hemijskim oružjem.

– Dvije zdravstvene ustanove su, također, izvijestile da su bile pogođene napadom – navela je Svjetska zdravstvena organizacija.

Dr. Peter Salama iz WHO-a je istaknuo da bi „svi trebali biti ogorčeni zbog užasnih informacija i slika iz Doume.“

– WHO zahtijeva hitni i neograničeni pristup području kako bi pomogli onima koji su pogođeni, procijenili posljedice i uspostavili sistematičan odgovor na ovaj zdravstveni izazov – rekao je.

Francuski predstavnik u Vijeću sigurnosti je ranije izjavio da je otrov korišten namjenski kako bi mogao prodrijeti u podrume i skloništa gdje se nalaze civili.