Wikileaks: Depeše koje će dokazati da je Bildt američki špijun?

Wikileaks planira objaviti depeše koje će, kako tvrdi, dokazati da je šef švedske diplomatije Carl Bildt američki špijun da bi na taj način spriječio Švedsku da izruči svog osnivača Juliana Assangea Americi, piše danas švedski dnevni list Ekspresen.

Web stranica Wikileaks prijeti da će pokrenuti kampanju kojom će narušiti ugled Švedske, jer će, između ostalog, objelodaniti depešu koja, kako kaže, dokazuje da je Bildt agent SAD-a od 1970-ih godina, navodi list, ističući da je do tih informacija došao pošto je imao uvid u jedan interni izvještaj Wikileaksa.

Web stranica tvrdi da će Bildt zbog toga biti primoran da podnese ostavku i da će to biti kraj njegove političke karijere.

Ministar vanjskih poslova Švedske već je na svom blogu reagirao na ove prijetnje, poručujući Wikileaksu da slobodno objavi izvještaj kojim mu prijeti.

“Kada se to dogodi, ovaj dio njihove planirane kampanje brzo će potpuno izgubiti smisao”, napisao je Bildt, prenio je Tanjug.

Asange, koji je rođen u Australiji, sada se nalazi u Velikoj Britaniji gdje se bori protiv izručenja Švedskoj, čije ga vlasti traže zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Wikileaks je više puta izrazio zabrinutost da će Asange, ukoliko bude poslat švedskim vlastima, odmah biti izručen Washingtonu, koji ga traži zbog toga što je njegova web stranica objavila stotine hiljada povjerljivih depeša američkih diplomata.

(VisokoIN)