Wikileaks: Vojska znala gdje je Bin Laden?

Internet stranica Wikiliks objavila je e-mailove američke istraživačke organizacije Stratfor u kojima se navodi da su zvaničnici pakistanske vojske možda znali da lider Al Qaide Osama bin Laden ima utočište u Pakistanu.Stratfor je neposredno prije objavljivanja materijala da neće komentarisati da li su imejlovi autentični ili netačni.

“Srednji do viši rang pakistanske vojno obavještajne agencije ISI i pakistanska vojska uz jednog penzionisanog generala znali su za djelovanje Osame bin Ladena i postojanje kuće u kojoj se skrivao”, navodi se u mejlu koji je višerangirani zaposleni u “Stratforu” uputio kolegama, prenose agencije.

U poruci se dalje navodi da su imena i činovi generala nepoznati autoru mejla, ali se pominje mogućnost da obavještajne službe SAD posjeduju tu informaciju.

U imejlovima se navodi da je do 12 oficira možda znalo za ovu informaciju ali da nije jasno na kojim su pozicijama ili čak da li su penzinisano osoblje.

Prema imejlovima razmijenjenim nekoliko sedmica nakon smrti lidera Al kaide, informacija da je pakistanska vojska znala gdje se krije Bin Laden navodno je dobijena iz materijala uzetog iz kompleksa u Abotabadu u maju prošle godine.

Pakistanska vlada i vojska negirali su da su znali o Bin Ladenovom prebivalištu.

Vođa Al kaide ubijen je u tajnoj misiji američkih specijalnih snaga u pakistanskom gradu Abotabadu u maju prošle godine. Kompleks u kojem se skrivao uništile su pakistanske vlasti tokom vikenda.

Nejasno je da li je informacija proslijeđena pakistanskoj vladi, ali je autor mejla naveo “da neće prenijeti informaciju Islamabadu jer im ne mogu vjerovati”.

U kompjuterski sistem “Stratfora” u decembru su upali hakeri iz organizacije “Anonimni”.

(VisokoIN.com)