“Xbox One” pušten u globalnu prodaju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nova “Microsoftova” konzola za igranje “Xbox One” je u ponoć puštena u globalnu prodaju, sedam dana nakon što je konkurentska firma “Sony” na tržište plasirala svoj “PlayStation 4”.

Tako je počela borba za kupce u svijetu pred božićne praznike, a u Engleskoj je recimo oko 300 specijalizovanih prodavnica za igrače i oko 100 prodavnica iz lanca supermarketa Tesco ostalo otvoreno i tokom noći, kako bi kupci koji su čekali da počne prodaja nove “Microsoftove” konzole mogli da je kupe, prenio je “B92”.

Iako je “Playstation 4” pušten u prodaju u Americi, kupci u Engleskoj i Evropi će morati da čekaju njegov dolazak još 7 dana (29. novembar), a “Xbox One” od ponoći mogu da kupe igrači u ukupno 13 zemalja, dok će potrošači u Japanu na obje ove konzole morati da čekaju do 2014. godine.

Predstavnici “Microsofta” su javnosti saopštili da su bili suočeni sa velikim brojem porudžbina za “Xbox One” prije nego što se pojavila u prodaji, značajno više nego što je to bio slučaj sa prethodnim “Xbox 360”, kao i da vjeruju da će “Xbox One” oboriti sve dosadašnje rekorde kada su konzole za igranje u pitanju.

Različiti datumi ulaska na razna tržišta proizvođači objašnjavaju time što dizajnerima i ljudima koj rade na izradi konzola treba dodatno vreme za prilagođavanje proizvoda potrošačima (prevod na različite jezike), kao i da se time smanjuju troškovi, ali je već poznato da će “Xbox One” koštati u Evropi za oko 100 eura više nego “Playstation 4”.

Razlog za veću cijenu konzole je to što “Xbox One” posjeduje ugrađeni Kinect senzor koji poboljšava kontrolu pokreta i zvuka u igri u odnosu na prethodnu generaciju uređaja.

“Microsft” također ima i ambicije da konzola postane i neka vrsta glavnog centra za upravljanje sadržajem na televizoru, pa tako konzola može da se koristi i kao kontroler za kablovske i satelitske set-top boksove. “Microsoftov Skype” sistem za obavljanje poziva je takođe sastavni dio konzole.

Tehničke specifikacije “Xbox Onea” i “PS4” su izuzetno slične, a sama grafika na igrama bi trebalo da je znatno poboljšana u odnosu na prethodnu generaciju. Ipak, stručnjaci koji su uspjeli da istestiraju obje konzole smatraju da “PS4” za nijansu ima bolja rešenja.

Obje kompanije su se usredsredile i na društveni aspekt, dajući korisnicima alate i servise koji im omogućuju igranje u grupama, sa ili protiv prijatelja ili protivnika na mreži.

Stručnjaci smatraju da se dolazak “PS4” i “Xbox Onea” na tržište dešava u trenutku kada je ono značajno drugačije od onog vremena kada su se pojavili “PS3” i “Xbox 360”, jer je u posljednje vreme uočen porast nezavisnih (indi) igara i neka vrsta “renesanse igara za PC”, kao i dolazak “Valvea” na tržište koji sprema svoj sopstveni uređaj za igranje.

Sa druge strane analitičari veruju da će i cijena u ovom slučaju igrati veliku ulogu u odluci kojoj će se igri potrošači prikloniti, pa će se “Microsoft” suočiti sa velikim izazovom kako da ubjedi igrače da odvoje 100 eura više i kupe “Xbox One”.

(VisokoIN)TOP VIJESTI

Više vijesti