Yildirim: Najoštrije osuđujem teroristički napad u Egiptu

Premijer Republike Turske Binali Yildirim najoštrije je osudio teroristički napad u Egiptu, u kojem je prema posljednjim informacijama, poginulo najmanje 235 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Yildirim je govorio na sastanku turskih diplomanata u Istanbulu, koji je organizovala Direkcija za Turke u inostranstvu i srodne zajednice (YTB).

“Najoštrije osuđujem izdajnički teroristički napad u Egiptu. Bacati bombe i metke po ljudima tokom džuma-namaza, izvan je svakog ljudskog okvira i islama”, kazao je Yildirim, te uputio poruke saučešća porodicama poginulim i naglasio kako se Turska solidariše sa egipatskim narodom.

Osvrnuo se i na problem izbjeglica u svijetu, te na potrebu ulaganja većih napora za rješavanje globalnih pitanja.

“Danas u svijetu imamo 55 miliona stanovnika. Samo 25 zemalja svijeta ima toliki broj stanovnika. Što znači da je 26 zemlja svijeta zemlja izbjeglica. Mi danas živimo u jednom takvom svijetu. Ovaj svijet, ne čini sretnim niti jednog od milijarde ljudi koje u njemu žive, niti mu daju nadu za budućnost”, kazao je Yildirim, te dodao:

“Zbog toga, oni koji vode svijet, zemlje pod krovom Ujedinjenih naroda (UN), moraju uzeti više odgovornosti, te za rješavanje problema, konkurenciju moraju ostaviti po strani, te se više fokusirati na saradnju”.

Obraćajući se okupljenim nekadašnjim studentima iz velikog broja zemalja koji su završili fakultete u Turskoj, Yildirim je kazao kako su mnogi od njih danas vrlo uspješni u svojim strukama. Dodao je kako su danas na sastanku prisutni brojni ministri, inženjeri, pravnici, birokrate, novinari iz velikog broja zemlja.

“Ono što je naše zajedničko dobro jeste naše vječno bratstvo, ali i bratstvo naših zemalja”, rekao je Yildirim, te dodao:

“Danas u 160 zemalja imamo oko 150.000 turskih diplomanata. Ovo blago ljudskog resursa, najbolji je primjer koliko je Turska jedna cjelina sa bratskim zemljama, kao i njenog historijskog uspjeha u gradnji mostova prijateljstva”.