“YouTubeu” prijeti visoka kazna poslije izgubljene sudske bitke

Sajt “YouTube” mogao bi da plati visoku kaznu nakon što je izgubio sudsku bitku u Njemačkoj oko muzičkih spotova, prenosi danas BBC.Sud u Hamburgu presudio je da je “YouTube” odgovoran za sadržaj koji korisnici kače na ovaj sajt za razmjenu video snimaka. Sud je, takođe, naložio “YouTubeu” da instalira filtere koji će moći da “primjete” kada korisnici pokušavaju da “okače” muzičke kilipove na koje prava ima njemačka industrijska grupa “GEMA”.

Njemačka industrijska grupa na sudu je rekla da “YouTube” nije uradio dovoljno na sprječavanju postavljanja klipova zaštićenih autorskim pravima. Sajt “YouTube” naveo je pak da ne preuzima odgovornost za akcije korisnika ali da je reagovao kada je saznao za kršenja autorkih prava.

Sudski proces pokrenut je kada je sedam odvojenih muzičkih klipova postavljeno na sajt. Ukoliko “YouTube” bude morao da plati kaznu za sve klipove korištene na sajtu, mogao bi da bude suočen sa izuzetno visokim računom, navodi britanski javni servis.

“GEMA” predstavlja oko 60.000 njemačkih tekstopisaca i muzičara.

Ukoliko presuda bude sprovedena ona bi mogla da uspori brzinu postovanja video snimka na sajt jer će tada svaki muzički klip morati da bude “čist” kada su u pitanju autorska i prava na korištenje.
Procjenjuje se da se svakog minuta preko “YouTubea” aplouduje oko 60 sati video materijala. Vlasnik “YouTubea”, kompanija “Google” još uvijek nije komentarisala presudu.

(VisokoIN/Tanjug)