Za četiri godine u BiH zaposleno 9.093 stranih državljana

BiH je suočena sa sve većim odlivom radne snage u zemlje zapadne Evrope, a sa druge strane ima i onih koji iz stranih zemalja dolaze u BiH na rad.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u posljednje četiri godine izdate su 9.093 radne dozvole, dok je u prvih šest mjeseci 2018. godine izdato 1.407 dozvola stranim državljanima za rad u BiH, pišu Nezavisne novine.

“U Federaciji BiH je izdato 885 dozvola, u RS 448 i u Brčko distriktu 74 radne dozvole”, rekli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Dodaju da je tokom 2017. godine izdato 2.606 radnih dozvola, u FBiH 1.682, u RS 782 dozvole i 142 u Brčko distriktu.

“Radne dozvole najčešće traže građani Srbije, Turske, Hrvatske, Kine, Italije, Kuvajta, Crne Gore, Sirijske Arapske Republike i Saudijske Arabije”, kazali su u Agenciji.

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da su u prvih devet mjeseci ove godine izdate 682 radne dozvole stranim državljanima u RS.

“Tokom 2018. godine izdate su 552 radne dozvole muškarcima i 130 dozvola ženama. Prošle godine izdate su 782 radne dozvole”, rekli su u Zavodu za zapošljavanje RS.

Dodaju da su radne dozvole, ove godine, najčešće tražili državljani Srbije, zatim državljani Kine, Italije, Rusije, Hrvatske i Slovenije.

“Državljanima Srbije izdato je 379 radnih dozvola, državljanima Italije 36, Rusije 29, Hrvatske 23 i građanima Slovenije 22”, naveli su u Zavodu za zapošljavanje RS.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kažu da se najviše radnih dozvola izda za djelatnost trgovine, zatim za prerađivačku industriju, poslovanje nekretninama i obrazovanje.

“Po kvalifikacionoj strukturi, najviše radnih dozvola izdaje se za visoku stručnu spremu, oko 45 odsto, zatim srednju stručnu spremu, oko 30 odsto, te oko osam odsto za nekvalifikovanog radnika”, kazali su u Agenciji.

Dodaju da broj zaposlenih stranaca nema značajan uticaj na domaće tržište rada.

“U posljednje četiri godine broj stranih radnika se kretao u rasponu od 0,3 do 0,4 odsto u odnosu na prosječan broj zaposlenih u BiH. Iz ovoga se vidi da broj zaposlenih stranaca nema značajniji uticaj na domaće tržište rada”, istakli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Radne dozvole prema porijeklu stranih radnika u prvih šest mjeseci 2018. godine.