da block

Za napad psa lutalice dobila odštetu od 4.200 KM!

da block

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda, čime je prva presuda u BiH zbog ugriza psa lutalice postala pravomoćna, saznaje Dnevni avaz.

Prije 11 mjeseci sudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija presudio je da je Općina Zenica propustila, prema važećem zakonu, prikupljati pse lutalice u azil i na taj način spriječiti mogućnost napada na građane te se obavezuje da plati na ime pretrpljenog straha Zeničanki Paši Jaganjac 4.200 maraka.

Prva sudska presuda kojom je vlast kažnjena zbog nerada u oblasti reguliranja kretanja i ponašanja pasa lutalica u državi, što je definirano Zakonom o dobrobiti životinja, bila je na provjeri po žalbi Općine, ali je nakon nepune godine Viši sud utvrdio da je sudija Baručija postupio ispravno.

Općinu je sudija presudom obavezao da plati i sudske troškove u iznosu od 1.134 maraka te kamate koje teku sve do pravomoćnosti presude.

Veliki strah

Napad na Pašu Jaganjac dogodio se 27. aprila 2011. godine oko sedam sati ujutro između zgrade ‘Kineski zid’ i Potočke džamije u Zenici.

Sud je angažirao ljekare više oblasti pa je, osim fizičkih povreda, utvrđeno da Zeničanka već mjesecima nakon napada ne smije sama izaći iz stana te da ima veliki strah, čak i kad ima pratnju.

Godišnje oko 600 napada

Nakon presude sudije Baručije, dvadesetak Zeničana odvažilo se i tužilo Općinu Zenica i Federaciju BiH. Pravomoćnost presude prvog slučaja uveliko će pomoći da napadnuti Zeničani ipak traže svoja prava.

Godišnje psi napadnu oko 600 Zeničana.

(VisokoIN)