Za vikend oblačno vrijeme s padavinama, u Hercegovini bura

U narednim danima se u našoj zemlji očekuje pogoršanje vremenskih prilika. Jutra će biti oblačna s maglom. U poslijepodnevnim satima se očekuju padavine, u kotlinama kiša, a na planinama snijeg.

Jutros će prije podne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove biti magle koja će biti izraženija i dugotrajnija u centralnim i istočnim područjima. Od sredine dana naoblačenje sa sjevera će se proširiti na cijelu zemlju.

Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana u Bosni će padati kiša, a na vrhovima planina i snijeg.

Očekivana količina padavina je između 5 i 10 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini se više padavina očekuje krajem dana u sjevernim područjima, a u noći na subotu u ostalim dijelovima Hercegovine rijetko može pasti malo kiše.

Sa dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever umjerene jačine, prolazno i sa jakim udarima. U noći na subotu u Hercegovini i jugozapadu Bosne će doći do jačanje bure.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu od 7 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 20°C.

U subotu će u Bosni će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima se očekuje slaba kiša u centralnim i istočnim područjima, a u Hercegovini umjerena naoblaka. Vjetar u Bosni prije podne umjerene jačine sjevernog smjera, a od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjera na jugo. U Hercegovini će puhati jaka bura koja će poslije podne oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 6°C, na jugu od 7 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8°C i 13°C, na jugu od 14 do 17°C.

U nedjelju će u Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjerena naoblaka. Od poslijepodnevnih sati se očekuju padavine sa sjevera koje će se prema kraju dana proširiti na cijelu zemlju. Jutroće biti bez vjetra, a već prije podne se očekuje vjetar umjerene jačine jugozapadnog smjera.

U noći na ponedjeljak vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu od 5 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 12°C i 18°C.