Zagrebački akademik dr. Vukičević: Evropa je protiv smjene dr. Gavrankapetanovića, zaštitite ga!

Zagrebački akademik dr. Slobodan Vukičević rekao je za agenciju Patria da je smjena dr. Ismeta Gavrankapetanovića sa čela Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra u Sarajevu međunarodni skandal, jer se radi o najboljem evropskom ortopedu, kojeg je menadžment smijenio po političkoj matrici, a ne jer je prekršio pravila struke.

„Dr. Ismet Gavrankapetanović je jedan od najboljih evropskih ortopeda. Ovdje u Hrvatskoj je sa šokom doživljeno to šta se zbiva u Sarajevu“, rekao je akademik Vukičević.

Odluku o smjeni dr. Gavrankapetanovića menadžerica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović donijela je prije nekoliko dana, ali niko od kolega nije htio prihvatiti ovu poziciju, nakon čega je jučer sazvana sjednica Upravnog odbora KCUS-a koji treba imenovati novog šefa sarajevske ortopedije.

U medijima se spominje nekoliko ljekara koji bi navodno trebali doći na poziciju Gavrankapetanovića, ali niti jedna od tih vijesti još uvijek nije zvanično potvrđena.

Također, sa KCUS-a nisu dali objašnjene zbog čega smjenjuju dr. Gavrankapetanovića. Odluka je, zbog toga, nazvana političkom odlukom koju provodi menadžerica najveće zdravstvene ustanove u državi dr. Izetbegović, koja je ujedno i supruga predsjednika vladajuće SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

„Puno ljudi sa kojima je dr. Gavrankapetanović godinama sarađivao su šokirani“, kaže dr. Vukičević, dodajući da se ne radi samo o stručnjacima iz regiona, već o ortopedima iz cijelog svijeta.

„Zvali su me sa velike ortopedije u Beču. Gore su svi zgroženi. Niko ne može vjerovati. Pitali su me koji oblik podrške svi možemo dati profesoru Gavrankapetanoviću. Niko ne može vjerovati da se politika upliće na takav način“, ističe dr. Vukičević.

On je rekao da je primarno i osnovno da se šefovi klinika biraju doživotno. Takva praksa je i u Austriji i u Njemačkoj, i svim civiliziranim državama. Samo na taj način se može očuvati kvaliteta struke.

„Pitanje je šta društvene mreže rade. Zbog čega se pacijenti ne pobune. Nema druge. Morate zaštititi profesora Gavrankapetanovića“, poručio je Vukičević, dodajući da bi uskoro mogla reagirati i akademska zajednica iz Hrvatske.