Zahtjevi Kataru: Ugasite Al Jazeeru i prekida se blokada

Četiri arapske države koje bojkotiraju Katar zbog njegove navodne podrške terorizmu poslali su Dohi popis s 13 zahtjeva, među kojima je zatvaranje televizije Al Jazeere i reduciranje odnosa s Iranom, rekao je dužnosnik jedne od tih zemalja.

Popis zahtjeva za okončanje velike krize u Perzijskom zaljevu, koji su sastavili Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein, također uključuje zatvaranje turske vojne baze u Kataru, rekao je dužnosnik za Reuters.

Katar također mora objaviti da prekida veze s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, među kojima su Muslimansko bratstvo, Islamska država, al Kaida i Hezbolah.

Četiri države dale su Dohi rok od 10 dana da ispuni zahtjeve, a popis je Kataru predao Kuvajt, koji posreduje u sporu, rekao je neimenovani dužnosnik.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli su veze s Dohom 5. juna, optužujući Katar da podržava islamističke militante i Iran. Oni su zabranili Kataru ulazak u njihov zračni prostor i nametnuli trgovinske restrikcije te ograničenja kretanja osoba, a Saudijska Arabija je zatvorila svoju kopnenu granicu s Katarom.

Doha odlučno odbacuje optužbe svojih susjeda.

Vezani članci

Apokalipsa u Češkoj: Najmanje troje mrtvih, stotine ranjenih, bez struje hiljade domaćinstava

Visokoin.com

Slovačka donira ili prodaje 160.000 doza ruske vakcine Sputnik V

Visokoin.com

Tri verzije incidenta između mornarica Velike Britanije i Rusije kod Krima

Visokoin.com

Khasoggijeve ubice prošle obuku u SAD-u prema ugovoru koji je odobrio State Department

Visokoin.com

Trump: A da zaražene koronom pošaljemo u Guantanamo?

Visokoin.com

Dječaka ujeo poskok za lice, hitno prebačen u bolnicu

VISOKOIN.COM