Zajednički poslovi Radončića i Miškovića

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prva Miškovićeva agresija na područje Federacije BiH izvedena je u tandemu sa tadašnjim vlasnikom Avaza, sadašnjim ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem, sa kojim je osnovao kompaniju Prezident nekretnine u Sarajevu 20. augusta 2007, zajedno s misterioznom firmom Vanity International Corporation s Belizea (off-shore kompanijom koja je za nešto više od godinu u Srbiji i BiH kupila nekretnine i preduzeća ili osnovala nove firme vrijedne najmanje 40 miliona eura, a čiji je vlasnik, po saznanjima ovdašnje SIPA, Naser Keljmendi, dugogodišnji poslovni partner ministra Radončića).

Prema registraciji, Miškovićeva Delta Real Estate posjedovala je 50 posto vlasništva, Radončićev Avaz 25 posto, a još 25 posto – Vanity International Corporation. Iz dokumentacije se vidi da je firma Prezident nekretnine iz Avazove zgrade u Sarajevu kupovala zemljište u Banjoj Luci, ali i Tuzli.

Istražitelji su utvrdili kako su Prezident nekretnine osnovane sa ukupno 2.000 KM kapitala, no vrlo brzo su preko egzotičnog Belizea uplatile Avazu 9.360.000 KM, kao prvu ratu za tržni centar koji je danas ostao u vlasništvu Avaza i sarajevske firme Robot Selvera Oruča.

Osnivanjem Prezident nekretnina Radončić je odmah od Komercijalne banke dobio šest miliona maraka na ime kratkoročnog kredita za obrtna sredstva. Novac mu je dat na osnovu stopostotnog depozita za koji je garant bila srbijanska državna firma. Namjera Prezident nekretnina bila je i izgradnja trgovačkog centra upravo na lokaciji fabrike namještaja Standard.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.