Zaključci nakon sjednice Glavnog odbora SDA

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Glavni odbor Stranke demokratske akcije je na zasjedanju u Doboju pozvao političke stranke koje čine aktuelnu vlast, na smirivanje tenzija i racionalno korištenje preostalog vremena u mandatu do izbora 2018.godine, tako što će predano raditi na ubrzanom evropskom i NATO putu BiH kao i na ekonomskim reformama.

“Glavni odbor SDA poziva sve političke subjekte u BiH, a naročito političke stranke koje čine aktuelnu vlast, na smirivanje tenzija i racionalno korištenje preostalog vremena u mandatu do izbora 2018.godine, tako što će predano raditi na ubrzanom evropskom i NATO putu BiH kao i na ekonomskim reformama koje će poboljšati životni standard građana. Opstrukcije evropskog i NATO puta, stalni udari na državne institucije, zahtjevi za dodatnim etničkim podjelama, kočenje ekonomskih i drugih reformi, neusvajanje izvještaja o radu vlada, čak i od članica parlamentarne većine i slično, nikome ne koriste. Naprotiv, nanose ogromnu štetu državi BiH, drugim nivoima vlasti , svim narodima i građanima u BiH. Stoga će SDA unutar intitucija BiH pokrenuti razgovore kako u okviru postojeće parlamentarne većine, tako i u okviru svih političkih stranaka koje su potpisale Izjavu 2015.godine o ubrzanom evropskom putu BiH kako bi se postojeće tenzije smirile i BiH krenula naprijed”, stoji u saopćenju.

Kako se navodi, Glavni odbor SDA daje punu podršku Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH, te njihovim čelnim ljudima Denisu Zvizdiću i Fadilu Novaliću.

“Neusvajanje Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH nema nikakve veze sa njegovim radom, već sa pukim politikanstvom. Neprimjereno je da članice parlamentarne većine glasaju protiv Izvještaja o radu vlada u kojima se nalaze njihovi kadrovi. Vjerujemo da se ovo neće nastaviti i da se neće upuštati u avanturu izglasavanja nepovjerenja. U protivnom SDA će poduzeti konkretne korake da se zaštiti funkcionalnost i stabilnost institucija BiH”.

Dosadašnji rad Vlade FBiH je, stoji u saopćenju, rezultirao poboljšanjem ekonomskih pokazatelja i porastom broja zaposlenih. Prioriteti u narednom periodu trabaju biti:provođenje reformske agende sa ciljem daljeg rasta zaposlenih, provođenje mjera iz socijalne sfere usmjerenih na održavanje socijalne stabilnosti i investicione mjere usmjerene na ubrzani rast ekonomije.

“Dosadašnji rad Vijeća ministara BiH je rezultirao deblokadom evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine te poboljšanjem ekonomskih parametara. Glavni odbor SDA je podržao sljedeće prioritete u radu Vijeća ministara BiH za naredni period: potpuna realizacija reformske agende i očuvanje fiskalne stabilnosti,realizacija sporazuma i strategija sa EBRD, WB i MMF-om, usvajanje cjelodržavne strategije za transport i okoliš,usvajanje izmjena seta zakona o akcizama, usvajanje strategije energetike i poljoprivrede, realizacija Upitnika Evropske komisije, pristupanje BiH Transportnoj zajednici i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, daljnje knjiženje vojne imovine, finalizacija ugovora o granici sa Hrvatskom i Srbijom, borba protiv ekstremizma”.

Jedan od zaključaka nakon sjednice je i taj da su Bošnjaci povratnici u entitet RS i dalje izloženi institucionalnoj i drugoj diskriminaciji: isključeni su iz procesa priprema i donošenja odluka u instutucijama vlasti i iz raspodjele javnih prihoda ,neravnopravni su u pristupu osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, diskriminirani su kod zapošljavanja u javnim institucijama.

Sa ciljem da se u entitetu RS popravi položaj bošnjačkih povratnika kao pripadnika konstitutivnog naroda kojem Ustav garantuje ravnopravnost na cijelom teritoriju BiH, predstavnici SDA u institucijama vlasti će:

a) Na osnovu informacije o nacionalnoj strukturi zaposlenih u javnim institucijama entiteta RS uputiti zahtjev Ustavnom sudu RS-a u pogledu kršenja člana 97. Ustava RS kojim se propisuje proporcionalna struktura zaposlenih;

b) Pokrenuti dijalog sa ministrom prosvjete i kulture u Vladi RS-a na izradi novog okvira za osiguranje prava na bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta u osnovnim školama sa značajnim brojem bošnjačkih učenika;

c) Izvršiti analizu budžetskih izdvajanja na svim nivoima za podršku povratku i preporučiti prioritete podrške ( obrazovanje, zapošljavanje, političko/ građansko organizovanje povratnika);

d) Inicirati u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Platforme o ostvarivanju zagarantovanih prava konstitutivnih naroda i građana na cijelom prostoru BiH, gdje će se predložiti provođenje jednakih mjera u oba entiteta;

e) Zatražiti od institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH da izradi specijalni izvještaj o stanju ljudskih prava i sloboda povratnika u Bosni i Hercegovini;

f) Inicirati formiranje međukantonalne koordinacije ministarstava nadležnih za izbjegla i raseljena lica, obrazovanje, zdravstvo, socijalnu i boračko-invalidsku zaštitu sa ciljem koordiniranog pristupa efikasnijem rješavnju povratničkih pitanja;

g) Od Centralne izborne komisije zatržiti da planira dovoljna sredstva za glasanje poštom.

9. U narednim ustavnim promjenama SDA će insistirati na simetričnim i istovjetnim rješenjima kada je u pitanju ustavno-pravna pozicija konstitutivnih naroda u oba entiteta.

10. Zadužuje se Predsjedništvo Stranke da imenuje radnu grupu koja će inicirati i voditi dogovore relevantnih političkih subjekata o jedinstvenom izbornom nastupu u RS-u na predstojećim općim izborima u cilju ostvarivanja što boljeg izbornog rezultata i što efikasnijeg ostvarivanja prava povratnika.

11. Glavni odbor SDA nalaže rukovodstvima Stranke na svim nivoima i očekuje od cjelokupnog članstva da se aktivno uključe i pruže punu podršku u realizaciji projekta „ Aktivna mreža Bošnjaka“.

12. Neprihvatljive su bilo kakve etničke podjele Javnog RTV sistema, a postojeći zakoni o RTV sistemu osiguravaju ravnopravnost jezika i ostvarivanje svih drugih etničkih interesa u programima javnih RTV servisa. I dalje ćemo insistirati na dosljednoj primjeni postojećih zakona i na jačanju neovisnosti i finansijske održivosti RTV sistema.

13. Čelnici državnih pravosudnih institucija su dužni odgovoriti javnosti šta se pred Tužilaštvom i Sudom BiH dogodilo sa slučajem „ Referendum“.Nakon što je Ustavni sud svojom odlukom zabranio održavanje referenduma, suprotno postupanje je krivično djelo. Odgovorni moraju biti procesuirani od strane pravosudnih institucija BiH koje su dužne da štite, između ostalog, i na prvom mjestu ustavno-pravni poredak države.

14. Glavni odbor SDA traži od Vlade FBiH da u arednih 30 dana provede proceduru davanja garancije na kreditno zaduženje za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla i TE bloka u Banovićima.

15. Glavni odbor podržava rad Fondacije za pružanje pravne pomoći braniocima i članovima njihovih porodica i traži od predstavnika SDA u institucijama vlasti da budžetski podrže Fondaciju.

16. Glavni odbor SDA svim građanima BiH čestita 27. juli – Dan ustanka protiv fašizma u BiH, datum na koji su prije 76 godina narodi i narodnosti BiH zajedno krenuli u borbu protiv fašističkog okupatora. Obilježavanje ovog datuma potvrđuje da je BiH utemeljena na vrijednostima zajedništva i antifašizma.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.