Zanimljivo otkriće: Kako izgubiti sedam kilograma bez dijete

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Naučnici su došli do zanimljivog otkrića koje pokazuje da ćete željenu težinu teško postići izgladnjivanjem prije vježbanja.

Ukoliko vam tokom vježbanja krči stomak, to je jasan pokazatelj da sebe zavaravate da trošite više kalorija, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Science and Medicine in Sport.

U toku istraživanja je posmatrano 10 studentica prosječne tjelesne težine koje redovno vježbaju, ali nisu profesionalni sportisti.

One su prije vježbi na traci za trčanje imale obroke bogate proteinima (45 posto proteina), sa malo proteina (15 procenta) ili uopšte nisu jele prije fizičke aktivnosti.

Djevojke koje su jele hranu sa visokim sadržajem proteina su sagorjele više kalorija po minutu u poređenju sa ispitanicima koje nisu jele prije treninga ili su jele hranu sa malo proteina.

U prosjeku, sagorjele su 185 kalorija više za 24 sata.

“Tijelo će koristiti više kalorija ukoliko ima dodatnih kalorija za trošenje, kao što je nakon obroka”, izjavila je vođa studije Ashley Beans.

Pretpostavljajući da unosite uvijek isti broj kalorija na dan, sagorijevanje dodatnih kalorija može doprineti gubitku sedam kilograma za godinu dana.

Iako je ranije savjetovano da se prije vježbi ne unose kalorije kako bi se lakše izgubili kilogrami, to može doprinijeti gubitku mišićne mase.

Stručnjaci zato savjetuju da se prije vježbanja pojede užina bogata proteinima, kako bi tijelo sagorjelo više kalorija. Međutim, naučnici još uvijek nisu došli do podatka koliko bi tačno trebalo proteina da se unese u organizam prije fizičke aktivnosti.

Hrana koja je bogata proteinima su bjelanca, puter od kikirikija, grčki jogurt.

Primjer doručka koji sadrži 45 procenata proteina, kao što je korišteno u studiji bi izgledao ovako: jedno cijelo jaja i još dva bjelanceta, dva parčeta tosta sa puterom i sok od pomorandže.

(VisokoIN)

Više vijesti