Zaposleni u CIP-u BiH potrošili 9.294 KM na razgovore mobilnim telefonom

Četrnaest zaposlenih u Centru za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) BiH, sa sjedištem u Mostaru, tokom 2011. godine potrošilo je ukupno 787.745 KM.

U izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH navodi se da su računi za mobilne telefone osam radnika ovog centra plaćeni 9.294 marke, što je otprilike polovina ukupnih troškova telefonskih i poštanskih usluga za koje je Centar u 2011. godini izdvojio 18.783 KM.

Pravo na plaćen mobilni telefon ima i vozač i to u iznosu od 50 maraka mjesečno, a apsolutni rekorder je direktor Centra Borko Sorajić koji mjesečno može da napravi račun za mobilni telefon do 600 maraka, pišu “Nezavisne novine”.

Zaposleni tvrde da su sada troškovi mobilnih telefona prepolovljeni i da direktor nikad ne potroši više od 300 KM.

Izdaci za upotrebu službenih vozila iznosili su 17.725 KM, a troškovi iznajmljivanja poslovnih prostorija 88.625 maraka. Nije se štedjelo ni na troškovima reprezentacije koji su prošle godine iznosili 13.685 maraka.

Sedam članova Upravnog odbora, koji su lani održali četiri sjednice, dobili su ukupno 52.000 maraka. Mjesečno je predsjednik UO inkasirao 800 maraka, njegov zamjenik 700 KM, a članovi tog tijela po 600 maraka.

Odgovarajući na pitanje da li je opravdano postojanje CIP BiH, pomoćnik direktora Centra Ranko Grahovac kaže da je ta institucija osnovana zakonima na nivou BiH.

“Nismo mi htjeli da budemo osnovani, već je zakonom utvrđeno Formiranje ove institucije u skladu sa Lisabonskom konvencijom, međunarodnim pravnim propisom koji uređuje pitanje priznavanje visokoškolskih kvaliFikacija. Ako neko želi da ukine ovu instituciju, nije to nikakav problem ako za to ima argumente i ako se to dogovori u Parlamentarnoj skupštini BiH”, naglašava Grahovac.

Grahovac ističe da revizija nikada nije uputila zamjerke na finansijsko poslovanje CIP-a, a što se troškova tiče, dodao je da sve stavke u budžetu odobrava Savjet ministara BiH.

(VisokoIN/Srna)