Zaraženim krompirom uništavaju domaći rod!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Fitosanitarna inspekcija Republičkog inspektorata stavila je rampu za uvoz još 55,4 tone zaraženog sjemenskog krompira, što je drugi slučaj u posljednje vrijeme.

Podsjećamo, nedavno je vraćeno s granice 47,5 tona sjemenskog krompira zaraženog opasnom gljivicom Fusarium sp.

Nadležni i upućeni u problematiku kažu da sada sa sigurnošću mogu reći da se ove pošiljke šalju namjenski s ciljem uništenja roda krompira, pa i čitave sezone, kako u Republici Srpskoj, tako i u čitavoj BiH.

“Radi se o četiri pošiljke sjemenskog krompira u količini od 55,4 tone porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije i Njemačke, čiji smo uvoz zabranili jer je utvrđeno prisustvo štetnog organizma Fusarium sp.”, kaže Dragan Mataruga, glavni republički poljoprivredni inspektor.

Izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krompira za laboratorijsku analizu, koju je izvršio Poljoprivredni institut RS. Tom prilikom u analiziranim uzorcima sjemenskog krompira utvrđeno je prisustvo Fusarium sp. u procentima od šest do 14 odsto krtola, daleko više od jedan odsto, što je dozvoljeni procenat.

“Mi smo jedne godine zaraženo sjeme dobili iz Alžira, i to i razumijem, ali iz ove četiri razvijene zemlje, da se desi slučajno, nema šanse. Vjerujem da se tu radi o klasičnoj namjeri”, kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

“Svi ti virusi, razna oboljenja, kada s krompirom dospiju u zemlju upropaste rod te godine, zatruju zemlju i unište je za sađenje narednih godina”
Prema njegovim riječima, namjera je da se uništi proizvodnja krompira, koja je razvijena u BiH, a pogotovo u RS, kako bismo u potpunosti zavisili od uvoza.

“Svi ti virusi, razna oboljenja, kada s krompirom dospiju u zemlju upropaste rod te godine, zatruju zemlju i unište je za sađenje narednih godina”, priča Usorac.

Iz Republičkog inspektorata kažu da je porijeklo zaraženih pošiljki iz država koje su ozbiljni proizvođači sjemenskog krompira u Evropi, te da se može uočiti da je u toku prošle godine u zemljama EU bilo problema s proizvodnjom krompira.

“Imajući u vidu da je protok robe između entiteta slobodan, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki obavijestili smo nadležnu federalnu inspekciju, a u cilju sprečavanja uvoza ovakvog sjemenskog krompira na graničnim prelazima FBiH”, rekao je Mataruga.

Tržište sjemena u RS u potpunosti je pod kontrolom Inspekcije, odakle kažu da je rad fitosanitarnih inspektora značajno olakšan i unaprijeđen nabavkom opreme u sklopu projekta Svjetske banke “Unapređenje investicionog okruženja i institucionalnog jačanja – ICIS”.

“Nabavljena je oprema koja omogućava da se na brz i jednostavan način obavi kontrola osnovnih parametara i pokazatelja, da se pregledom na licu mjesta detektuje štetočine na bilju i pravovremeno preduzmu mjere u cilju sprečavanja unosa karantinski štetnih organizama u RS”, kažu nadležni.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.