Zaštićeni svjedok S-1 potvrdio da je pomagao optuženu Miletić

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zaštićeni svjedok Tužilaštva S-1 izjavio je da je s optuženom Azrom Miletić razvio prijateljski odnos, koji je započet zajedničkim problemima, zbog rasta kredita u švajcarskim francima.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, S-1 je potvrdio da se sa Miletićkom u početku viđao u okviru udruženja „Švicarac“, a da su poslije razvili prijateljske odnose i da je znao i za njene porodične probleme. Pojasnio je i da je znao da je puno radila kao sudija Suda BiH, te da je učestovala u radu komisija i na seminarima.

Potvrdio je da bi Miletić znala biti ljuta ukoliko bi neki predmet bio upropašten zbog nezakonitosti, kao i da mu je spominjala kada bi dobila neki složen predmet. Tako mu je kazala i kada je dobila predmet protiv Rame Brkića, Senada Šabića i drugih optuženih za kriminal i korupciju.

On je kazao da ga je optužena upozorila da je prisluškuju kako on ne bi imao problema s obzirom da je bio poslovni čovjek.

S-1 je na prethodna dva ročišta ispričao kako je od Šabića tražio novac kako bi mu sredio povoljan ishod predmeta.

On je danas ponovio da je informacije koje je od optužene dobijao u vezi s tim predmetom proslijeđivao Šabiću.

Miletićka je pitala svjedoka da li je tužiocu u istrazi ikada rekao da joj je dao novac iz „predmeta Brkić“, na šta je S-1 rekao da nije.

Na konstataciju optužene da je tužiocu samo rekao da joj je pozajmljivao novac, svjedok je odgovorio: „Normalno“.

Na dodatna pitanja tužioca Džermina Pašića, S-1 je ponovio da je Miletićki pozjamljivao novac i prije i za vrijeme „predmeta Brkić“.

On je potvrdio tužiočevu konstataciju da je očekivao još novca od Šabića i da bi to dao Miletićki.

Na pitanje da li je optužena znala kome on prosljeđuje informacije o predmetu, S-1 je rekao da jeste. Pojasnio je da nije znala da je u pitanju Šabić, ali da jest znala da je neko vezan za taj predmet.

Optužena je nakon saslušanja S-1 prokomentarisala da svjedok „očigledno prilagođava“ iskaz u zavisnosti ko mu postavlja pitanja.

„On je dobio imunitet pa mora nešto dati tužiocu. Tužilac je znao da ja nikada ništa nisam uzela od novca… S-1 je rekao da bi on, da je dobio novac, pomogao Azri. Jedno je pomoći a drugo dati“, kazala je Miletić.

Branilac Jesenka Rešidović je na kraju ročišta iznijela prigovor da odbrana nije bila u prilici da efektivno ispita svjedoka, jer joj nisu objelodanjeni svi dokazi Tužilaštva. Kako je pojasnila, riječ je o jednoj ili više istraga protiv svjedoka S-1.

„Odbrana ne zna čime se služio S-1 i kakve je prevarne radnje vršio“, istakla je Rešidović.

Tužilac Pašić je najavio da će u tom slučaju uskoro biti donesena odluka i da će se moći vidjeti da to nema veze s ovim predmetom, kao i sa eventualnim kršenjem prava na Odbranu.

Miletić je kao sudija Suda BiH optužena za primanje dara kako bi izdejstvovala povoljan ishod u predmetu protiv Brkića i drugih.

Suđenje se nastavlja 2. februara, za kada je planirano saslušanje posljednjeg svjedoka Tužilaštva BiH ili, ukoliko tužilac od njega odustane, uvođenje materijalnih dokaza, prenosi Birn.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.