Zaštitite svoje lične podatke od Googlea!

mate još nepuna dva dana da zaštitite svoje podatke i onemogućite Googleu da ih prikuplja i koristi. Zaštitite se i ako ne želite da znaju šta pretražujete.

Svjetski mediji specijalizirani za internet i nove tehnologije na velika zvona upozoravaju korisnike Googlea da im polako curi rok u kojem mogu zaštititi svoje podatke. Do četvrtka, 01. marta, imate priliku promijeniti postavke privatnosti da bi Googleu onemogućili da prikuplja vaše podatke, obrađuje ih i koristi. Odnosno da prikuplja podatke iz vašeg Gmaila, Google Web Historya, Google+, YouTubea i onda na temelju njih personalizira korisničko pretraživanje interneta.

Time bi vaši na primjer lični podaci, informacije o vašim eventualnim bolestima, seksualnoj orijentaciji, ličnim ili porodičnim problemima bili dostupni ovom internet divu. Upravo na to upozorila je i američka fondacija Electronic Frontier Foundation koja svima savjetuje da dobro pročitaju nova pravila i promjene postavke.

Stvar je vrlo jednostavna, na svom Google računu kliknite na ‘Account settings’. Zatim u dijelu ‘Services’ idite na opciju ‘Go To Web History’ i zatim najvažniji klik – na ‘Remove all Web History’.

Ukoliko to ne napravite, ostavljate Google mogućnost da vas prati – šta upisujete u pretraživaču, gledate na YouTubeu, gdje se nalazite itd. Istina, Google je to i do sada praktički radio, ali nakon 01. marta, kada nove postavke stupaju na snagu, nećete ih moći promijeniti bez da ugasite svoj Google račun, a to sigurno ne želite.

(VisokoIN.com)