Zašto je kreator Minecrafta nepoželjan na desetoj godišnjici popularne igre?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

7. maja, Mojang i Microsoft će organizirati proslavu desete godišnjice objavljivanja popularne igre Minecraft. Minecraft je od malog projekta na PC-ju postala jedna od najprodavanijih igara svih vremena, te se danas može igrati kako na konzolama, tako i na mobilnim platformama.

No, na proslavi desetog rođendana kockaste zaraze se neće naći Markus Notch Persson, programer koji je stvorio igru. Razlog tome su desničarski, mizogini i homofobni komentari koje je Notch često objavljivao na svom Twitter profilu, što je posebno problematično jer njegove profile na društvenim mrežama prati veliki broj mlađih igrača, veoma često maloljetnika. Primarno koristeći mrežu Twitter, Persson je jako često i direktno napadao one koje smatra ‘komunistima i feministima’.

Tako je na jednoj od danas nedostupnih objava iz 2017. godine napisao da su ‘svi koji ne podržavaju koncept heteroseksualne parade potpune je*ene pi*de i da zaslužuju strijeljanje’.

Microsoft je za Variety potvrdio da nije pozvao Notcha na proslavu: “Njegovi komentari i mišljenja ne odražavaju stavove Microsofta i Mojanga, te ne predstavljaju Minecraft”. Ranije su iz igre izbačene sve reference na ovog programera, ali njegovo ime još uvijek stoji na listi osoba koje su razvijale igru.TOP VIJESTI

Više vijesti