Zašto se muškarci žene ženama u koje nisu zaljubljeni?

Sve se mijenja u odnosima među spolovima, pa tako i odnos prema braku. Posljednja istraživanja pokazuju da su muškarci skloni reći ‘da’ osobi u koju nisu ludo zaljubljeni… Zašto?!

Ne, nije istina da su žene te koje bi učinile sve da se domognu braka. Nedavno istraživanje pokazuje da su muškarci skloniji reći ‘da’ ženi za koju nisu najsigurniji da je pravi izbor za njih.

‘Razmotrio/la bih brak s osobom koja ima sve što mi treba, ali nisam zaljubljen/la u nju’ – tako je glasilo pitanje na koje je potvrdno odgovorilo 23 posto žena i 31 posto muškaraca. Također, 21 posto muškaraca priznaje da bi moglo stupiti u brak s osobom koja ih seksualno ne privlači. Istraživanje je provedeno na uzorku od 5.000 ispitanika oba spola, a osim na odnos prema braku i vjernosti, fokusiralo se na seksualne razlike među pristašama različitih političkih opcija.

Suprotno uvriježenom mišljenju, potreba za brakom snažnije je izražena kod muškaraca u dvadesetim nego kod onih u tridesetima. Zatim ponovo raste nakon četrdesete.

Tako se pokazuje da su i muškarci skloni ženidbi radi ženidbe – zbog života udvoje, podrške i sigurnosti, a ne zbog ljubavi i snažne privlačnosti. ‘Ideja samačkog života nije ugodna’, komentira za Daily Beast Tom Fant, liječnik iz New Yorka. ‘Muškarci svakako nisu imuni na to, premda se pravimo da smo presnažni da bismo bili preplašeni ili nesigurni.’

‘Ljudi počinju gledati u tebe i vidiš da misle – djeluješ kao momak na mjestu, ali gdje ti je žena?’, komentira rezultate istraživanja tridesetogodišnji Nick Soman. ‘Ideš s vjenčanja na vjenčanje i na svakom je sve manje slobodnih – na kraju sve spadne na tri muškarca i jednu ženu. I vidiš kako se međusobno promatramo i mislimo – ovo nije dobar omjer.’

Voditelj istraživanja Tom Matlack komentira za Daily Mail da ti rezultati odražavaju promijenjene odnose u društvu. Žene rade i sve češće one su te koje zarađuju. To mijenja njihov odnos prema samačkom životu ili samohranom majčinstvu.

‘Nastupila je neka vrsta feminističkog obrata’, komentira Matlack. ‘Godinama su se žene borile da izađu iz kuće, a sada se muškarci bore da se u nju vrate.’

Također, istraživanje će pokazati da ni ideja da je muškarcima jedino važan seks također nije točna: 44 posto muškaraca smatra da loš seks može uništiti vezu, a to mišljenje dijeli 50 posto žena.

(VisokoIN)