Zašto su djevojčice uvijek “tatine princeze”?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iako se uvijek vjerovalo da su roditelji mnogo više emotivno vezani za svoju žensku djecu nego mušku, čini se da je i zaista tako.

Naime, novo američko istraživanje je pokazalo da se očevi zaista drugačije prema kćerkama nego prema svojim sinovima. Naučnici su istraživali kako mozak očeva reaguje prema djeci i da li se svjesno ili nesvjesno ponašaju drugačije.

Rezultati su pokazali da su tate svojim djevojčicama davali više koristeći analitički govor, dok su se sa dječacima igrali grublje.

Takođe, očevi su dobili zadatak, da gledaju fotografije djece sa srećnim, neutralnim i tužnim izrazom lica dok im doktori snimaju mozak. Tate koje imaju mušku djecu, emotivnije su reagovali na fotografije dječaka sa neutralnim izrazom lica, dok su očevi djevojčica emotivnost pokazali gledajući fotografije sa njihovim srećnim izrazom.

“Ako dijete plače i traži tatu oni koji imaju djevojčice prije će reagovati“, rekla je doktorica Dženifer Maskaro.

S druge strane, očevi sa sinovima manje razgovaraju i obraćaju pažnju na njihove emotivne potrebe, pa samim tim, manje i pokazuju svoje emocije, što izuzetno može da utiče na emotivni razvoj djeteta.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.