da block

Zašto su gelovi i sapuni opasni za intimnu zonu?

da block

Žene koje koriste gelove za tuširanje i sapune na intimnim područjima pod većim su rizikom da obole od spolno prenosivih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji tvrde da sapuni i gelovi mogu oštetiti osjetljiva tkiva i povećati rizik zaraze herpesom, klamidijom i HIV-om, prenosi Mail Online.

Voditeljica studije Joelle Brown kaže da raspolažu dokazima da takvi proizvodi mogu povećati rizik od bakterijske vaginoze, stanja koje nastaje kada se poremeti bakterijska ravnoteža te da je tada rizik od spolno prenosivih infekcija veći.

U studiji se navode i dokazi koji pokazuju da su žene koje su koristile kao lubrikante proizvode koji nisu namijenjeni za unutarnju upotrebu, poput ulja i vazelina, češće obolijevale od gljivičnih i bakterijskih infekcija.

U članku objavljenom u časopisu Obstetrics i Gynecology piše kako je 40 posto žena koje redovno koriste vazelin kao lubrikant imalo bakterijsku vaginozu, a 44 posto žena koje su koristile ulja bolovalo je od candide.

Naučnici sugeriraju da je povećana stopa tih uobičajenih infekcija rezultat korištenja proizvoda čija upotreba remeti unutarnje pH vrijednosti u spolnim organima, koja tako postaju dobro stanište za štetne mikrobe.

Intimno područje je prostor fino podešenog sistema dobrih i loših bakterija te kiseline koja štiti od infekcija i virusa.

Liječnici stoga ne preporučuju da žene peru svoje spolne organe iznutra, jer to može promijeniti ravnotežu tih bakterija.

‘Prirodna ravnoteža bakterija u vagini je evolucijska zaštita koju sapunima i gelovima samo ispiremo’, kaže dr. Michael Zinaman, ginekolog u jednoj bostonskoj bolnici.

Medicinski stručnjaci upozoravaju da parfimirani proizvodi mijenjaju prirodnu pH vrijednost ili kiselost vagine koja se u normalnom stanju kreće od četiri do pet PH vrijednosti. Ako se to promijeni i područje postane manje kiselo, gubi se prirodna zaštita te omogućava razmnožavanje bakterija.

Paradoksalno je i da najbolji proizvodi s mirisnom notom u kratkom vremenskom razdoblju mogu učiniti upravo suprotno pridonoseći razmnožavanju bakterija koje ne daju lijep miris.

Mnoge jake hemikalije i parfemi mogu nadražiti osjetljivu sluznicu te tanku i osjetljivu kožu, uzrokujući dermatitis ili upalu. Tako to područje može postati utočište bakterija, što uzrokuje sekundarne infekcije.

Ne preporučuje se ni korištenja pudera oko intimnog područja, jer sitne čestice mogu ući u reproduktivni sistem.

(VisokoIN)