da block

Zašto su žene dobre za zdravlje?

da block

Istraživanja su pokazala da su oženjeni muškarci boljeg zdravlja i da žive duže od samaca. Jedan od faktora koji na to djeluje je i utjecaj žene na prehranu.

Oženjeni muškarci će na nagovor supruge pojesti omraženo povrće samo da održe mir u kući, ali dugoročno gledajući, bez kvalitetne komunikacije neće usvojiti pravilne prehrambene navike.

Potreban je timski rad da bi oženjeni muškarci prihvatili zdraviji način prehrane, odnosno pregovori i zajednički razgovor o novoj, zdravijoj prehrani.

Studija u kojoj su učestvovala 83 ispitanika pokazala je da većina supruga ne uključuje svog bračnog druga u odabir hrane kada odluče promijeniti prehrambene navike nabolje. Iako je promjena prehrambenih navika uslijedila nakon ljekarske preporuke, muževima često ne odgovaraju promjene, ali kako bi izbjegli sukob, ne suprotstavljaju se boljim polovicama.

Međutim, bez dobre komunikacije, promjene su redovno neodržive. Muškarci uredno pojedu svoju zdravu večeru, pa izađu van i navale na brzu hranu. Svoje nezadovoljstvo što ne mogu jesti što žele muškarci kompenziraju unosom nepoželjne hrane izvan doma. Autori studije zaključili su da bi nove navike bile uspješnije usvojene kada bi supruge razgovorom i taktičkim nastupom zainteresovale svoje muževe za aktivno učešće u odlukama koje se tiču njihovog zdravlja.

(VisokoIN)