Zašto su žene u crvenom muškarcima tako fatalne?

Nova studija još jednom je pokazala kakvu moć imaju boje, posebno crvena, a u svojim rezultatima došla je do sasvim iznenađujućeg zaključka: konobarice koje nose odjeću crvene boje u pravilu dobivaju veće i češće napojnice od onih čija je odjeća u nekoj drugoj boji.

U studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Hospitality and Tourism Research, naučnici s francuskog Univerziteta u Južnoj Bretanji uputili su u pet restorana 11 konobarica odjevenih u iste majice različitih boja – crnu, bijelu, crvenu, plavu, zelenu i žutu. Konobaricama je rečeno da se prema gostima ponašaju potpuno jednako, bez obzira na to koju boju majice nose.

Krajnji rezultat bio je i više nego zanimljiv. Naime, kada su nosile crvene majice, konobarice su od muških gostiju dobivale čak od 14,6 do 26,1 posto veće napojnice. Međutim, boja majica nije činila razliku u veličini napojnica koje su davale ženske gošće.

Naučnici iz te studije kažu da je razlog toj pojavi to da muškarci jednostavno žele da ih konobarica u crvenom primijeti te joj stoga i daju veću napojnicu.

Ovo istraživanje nije prvo koje je pokazalo da nošenje crvene boje osigurava veće napojnice konobaricama. Tako je nedavno, prema pisanju Huffington Posta, isti tim naučnika otkrio da konobarice koje nose crveni ruž dobivaju veće napojnice od muških gostiju. Ranije studije zaključile su pak da su žene koje nose crvenu boju znatno privlačnije muškarcima.

(VisokoIN)