Zašto tetke imaju važan utjecaj na dijete?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Osim što su bliska obitelj, tetke imaju važan utjecaj na dijete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji, a ipak značajan. One s mališanima svojih braće ili sestara mogu razviti prisan i poseban odnos.

Tetka je „cool“ odrasla osoba

S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu tetka može jednostavno pokazati svoju dječju stranu. Sjećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Tetka smije pustiti mašti na volju i biti pravi zabavljač.

Ona je pouzdan savjetnik

Djeca nerijetko s tetkama mogu razgovarati o temama o kojima im je neugodno pričati s roditeljima. Ona daje odlične savjete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Tetka može biti prava riznica savjeta.

Tu je kada ostali nemaju vremena

Ona će pronaći vremena sašiti haljinu za lutku, odvest dijete na predstavu ili koncert ili se jednostavno poigrati s nećakom. Tetka može biti značajan dio životnog iskustva djeteta. Ona je tu baš kada je potrebna: prije polaska u školu, na rođendanu, na sportskim natjecanjima, na maturi, na vjenčanju… Djeca se mogu osjećati izuzetno posebno u nazočnosti tetke.

Tetka je uzor

U ovo moderno doba, više nego ikada, djeca su pod utjecajem medija i prijatelja koji nisu baš uvijek pozitivan uzor. Tetka može biti alternativni primjer obitelji, karijere, odnosa, hobija ili vrijednosti.

Ona je obitelj

S obzirom na to da je tetka odrasla s ocem ili majkom djeteta, ona može najbolje razumjeti dječje frustracije i probleme i njihove točke gledišta. Kod sukoba s roditeljima, a posebno u razdoblju adolescencije, tetka može biti od velike koristi. Djeca će se povjeriti tetki ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u obiteljskim nesuglasicama može biti savršen posrednik.

Tetka može zamijeniti roditelje

Naravno, ne doslovce, ali kada su, na primjer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tetke mogu mnogo pomoći pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može pripremiti obrok ili pomoći oko domaćeg zadatka. Poslije roditelja, tetka može postati najbliža osoba djetetu.

Ona je tu da ohrabri

Tetka će podržati dijete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je riječ: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom zanimanju djeteta. Ako se dijete suoči s neodobravanjem, tetka može uvijek pronaći način pružiti ohrabrenje. Tetke mogu biti najveći obožavatelji svojih sestrića/sestričina i bratića/bratični, a to djeci daje jedan poseban osjećaj pripadnosti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.