Zašto trudnice imaju loše pamćenje?

Trudnice zaista imaju problema sa pamćenjem, i to je razlog zašto često gube stvari, potvrdili su naučnici.

Svaka žena koja je bila trudna suočila se sa lošom memorijom i gubljenjem stvari, a naučnici kažu da je to sasvim normalna pojava u kasnijem stadijumu trudnoće.

To je potvrdilo i posljednje istraživanje koje je otkrilo da žene u posljednjih šest mjeseci trudnoće i u prva tri mjeseca nakon porođaja imaju problema sa prostornim pamćenjem, odnosno često ne mogu da se sjete gdje su ostavile određene stvari.

Poteškoće nastaju, kažu naučnici, zbog hormona koji utiču na mozak.

„Zaboravnost i manjak pažnje su česta pojava kod trudnica. Otkrili smo da povećane količine hormona tokom trudnoće utiču na mozak, pa se javlja zaboravnost i slabija koncentracija“, objasnila je Diane Farrar sa Univerziteta Bradford iz Velike Britanije prenosi NBC News.

Hormoni najviše utiču na dio mozga zadužen za prostorno pamćenje koje pomaže ljudima da se prisjete gdje su ostavili stvari, ali i kojim putem bi trebalo da idu da bi došli do određenog cilja. Srećom, to je kratkotrajna pojava kod trudnica koja nestaje tri mjeseca nakon porođaja.

Henry i Peter Rendell, istraživači pamćenja na Australijskom katoličkom univerzitetu u Melbourneu, došli su do svog zaključka nakon ispitivanja memorijskih performansi 412 trudnica, 272 majke i 386 žena koje nisu trudne, piše The Guardian.

Trudnice su imale naviše probleme u zadacima pamćenja, rekli su autori u izvještaju objavljenom u „Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology“.

Vezani članci

Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno?

VISOKOIN.COM

Šta se događa u tijelu kada jedete previše hljeba?

VISOKOIN.COM

Dirljiva poruka profesora koju je poslao maturantima: Vrijedi se strpiti, vjerujte!

Visokoin.com

Rak jajnika i dalje se otkriva u uznapredovaloj fazi: Ovo su česti simptomi

VISOKOIN.COM

Zašto muškarci biraju starije žene za seks

VISOKOIN.COM

Zašto je spavanje na stomaku opasno za novorođenčad?

VISOKOIN.COM