da block

Zatražen istražni zatvor za Dijanu Čuljak

da block

Zagrebački Županijski sud odlučit će na ročištu zakazanom za subotu popodne hoće li bivšoj urednici HTV-a Dijani Čuljak odrediti jednomjesečni istražni zatvor ili će joj omogućiti odbranu sa slobode, prenosi Hina.

Nakon ispitivanja u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, gdje je osumnjičena dovedena u subotu ujutro poslije 9 sati, tužiteljstvo je zatražilo da se Dijani Čuljak odredi istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke u slučaju Core Media.

Odluku će na ročištu zatvorenom za javnost donijeti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Dijana Čuljak uhapšena je u petak navečer ispred svog doma u sjedištu Zagreba u društvu svog partnera, bivšeg direktora policije Olivera Grbića, zbog kaznenog djela sprječavanja dokazivanja, a nakon noći provedene u pritvorskoj jedinici dovedena je na ispitivanje u sjedište ŽDO-a na Selskoj cesti.

Po riječima njezina odvjetnika Gordana Pregleja, Čuljak je u tužiteljstvu iznijela obranu, no detalje iskaza nije želio otkriti.

Tajno snimanje

Prema pisanju medija ona je, nakon što je na nju proširena istraga u slučaju Core Media, od nekoliko svjedoka tražila da promijene iskaze koji su za nju bili nepovoljni.

Policija je sve to, navodno, tajno snimila, pa se očekuje da će tužiteljstvo od Županijskog suda zatražiti da se Dijana Čuljak zbog utjecaja na svjedoke zadrži u istražnom zatvoru.

Pravdajući se tajnošću istrage, Preglej nije iznosio pojedinosti slučaja. Otkrio je tek da ju se tereti za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, no ne i što joj se konkretno stavlja na teret.

Nakon hapšenja je izjavio da se navodno sprječavanje dokazivanja ne odnosi na slučaj bivšeg direktora programa Nove TV Siniše Svilana, nego na aferu Core Media u kojoj je Čuljak zajedno sa svojim bivšim suprugom Vladimirom Šelebajem i još četiri osobe osumnjičena za neplaćanje 3,1 milion kuna PDV-a te za nezakonito izvlačenje više od 16 miliona kuna iz kompanije Core Media i Media Spot.

U slučaju Core Media tužiteljstvo je u novembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Šelebaja i njegovih poslovnih saradnika Tončeka Mandića, Igora Šumakovića, Vlade Bučana i Marija Cikača, no iznanada ju je i povuklo početkom februara, uoči sjednice vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu koje je trebalo odlučiti o njezinoj osnovanosti.

Poriče tajni ugovor

Prvoosumnjičeni Šelebaj je u istrazi, ali i na suđenju Svilanu, optuženom za primanje više od 260.000 eura mita od Šelebaja, posvjedočio da je Core Media osnovana isključivo na inicijativu Dijane Čuljak, da je ona imala polovicu učešća u kompaniji i da su dijelili zaradu.

Ona je, pak, porekla da je s bivšim suprugom sklopila tajni ugovor kojim se trebao prikriti njezin sukob interesa, budući da je u to vrijeme radila na HTV-u, a Core Media je radila emisije za konkurentsku televiziju.

“Ugovor o društvu nikada nisam vidjela, niti ga svjesno potpisala. Ako sam nešto potpisala onda je to bilo nesvjesno”, rekla je Čuljak svjedočeći na suđenju Svilanu, optuženom da je od Šelebaja primao mito kako bi se na Novoj TV plasirale emisije iz produkcije Core Medije.

U medijima su, u međuvremenu, objavljeni njezini SMS kontakti iz kojih se može zaključiti da je bila upoznata s poslovima Core Medije.

Za sprječavanje dokazivanja Kaznenim je zakonom predviđeno od jedne do osam godina zatvora.

(VisokoIN/Agencije)