Zatražen pritvor za Zorana Dragičevića, osumnjičenog za zločine u Sarajevu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Državno tužilaštvo zatražilo je jednomjesečni pritvor za Zorana Dragičevića, osumnjičenog za zločine počinjene u Sarajevu, dok je Odbrana predložila da se umjesto toga odrede mjere zabrane.

Tužilac Behaija Krnjić istakao je da bi Dragičeviću trebalo odrediti pritvor zbog opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke, te mogućnosti narušavanja javnog reda i mira, dok je branilac Duško Tomić kazao da je taj prijedlog neosnovan.

“Iz iskaza dosad saslušanih svjedoka proizlazi osnovana sumnja da je Dragičević nečovječno postupao prema civilima nesrpske nacionalnosti tako što je vršio pljačke, zlostavljanja i silovao bar jednu osobu”, rekao je Krnjić.

Dodao je da se Dragičević hapšenjem upoznao s “teškim optužbama s kojima je suočen” i da bi mu stoga trebao biti određen pritvor, jer postoji “interes da pobjegne ili utječe na svjedoke”.

“Zločini na Grbavici su ostavili težak trag na oštećene i zato je velika opasnost da bi, ukoliko dođe do utjecaja na svjedoke, oni mogli odustati od svjedočenja”, kazao je Krnjić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u srijedu, 5. decembra na području Bijeljine Zorana Dragičevića zvanog Krompir, osumnjičenog za ratni zločin počinjen u naseljima Grbavica i Vraca u Sarajevu.

Dragičević je osumnjičen da je sudjelovao u zločinima kao saučesnik optuženog Veselina Vlahovića.

Tužilac je istakao i da je suđenje Veselinu Vlahoviću zvanom Batko iznimno medijski praćeno i da bi stoga puštanje na slobodu Dragičevića “dovelo do narušenja reda i mira”.

Krnjić je rekao i da se nada da će istraga biti završena u roku od mjesec dana.

S druge strane, branilac Tomić je kazao da, prema njegovom mišljenju, ne postoji osnovana sumnja da je Dragičević počinio djela za koja se sumnjiči s obzirom da se, kako je naveo, “dokazi svode na šest izjava svjedoka koji su vršili prepoznavanje na nezakonit način”.

“Svi oštećeni su prepoznavali osumnjičenog Dragičevića na osnovu dvije njegove fotografije, a ne pet fotografija pet različitih osoba, kako to zakon nalaže”, pojasnio je Tomić.

Ustvrdio je da prijedlog Optužbe o razlozima za pritvor “nije konkretizovan” i da puko saznanje o istrazi ne može biti dovoljno za određivanje mjere pritvora.

“Moj branjenik niti ja ne znamo ko su svjedoci. Ne znamo njihova imena, kako onda da vršimo utjecaj”, kazao je Tomić.

Osumnjičeni se obratio Sudu da bi rekao da se “kune Bogom i pred sudijama da nije nikada nikoga silovao”.

“Sud će odluku o prijedlogu za određivanje pritvora odnijeti naknadno”, prenio je Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.