Zatraženo hitno raspoređivanje težišta migrantske krize širom BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kolegij Općinskog vijeća Hadžići i općinski načelnik Hamdo Ejubović zatražili su od nadležnih institucija, povodom najavljenog prebacivanja grupe migranata u tu općinu, da hitno i neodložno težište migrantske krize rasporede širom Bosne i Hercegovine, a ne na samo nekoliko općina Federacije BiH.

Na hitnoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća održanoj povodom aktuelne situacije s migrantima zaključeno je da je od početka migrantske krize do danas izostalo plansko i efikasno rješavanje tog problema, u čemu posljedice trpi nekoliko općina FBiH, među kojima je i općina Hadžići.

U saopćenju za javnost Općine Hadžići navodi se da nadležnost u rješavanju migrantske krize imaju država BiH, Federacija BiH i kantoni, a na kraju sa skoro nikakvom nadležnošću jedinice lokalne samouprave.

– Prilikom rješavanja krize i smještaja dijela migranata u bivšu kasarnu “Ušivak” prekršen je Ustav Federacije BiH, gdje lokalna zajednica nije nikako konsultovana prilikom donošenja ove odluke – ističe se u saopćenju.

Dodaje se i da je trenutni broj migranata u kasarni “Ušivak”, njih oko 500, umnogome promijenio demografsku sliku Ušivka i Donjih Hadžića te bitno pogoršao uslove života.

– Najavljeno prebacivanje dodatnih 250 migranata problematičnog karaktera zasigurno će još više pogoršati uslove života okolnog stanovništva i usložniti bezbjedonosnu situaciju – zaključuje se u saopćenju.

Više vijesti