Zatvaranje granice nije rješenje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zatvaranje granice nije rješenje i neophodno je što prije ponovo uspostaviti trgovinske tokove, stav je evropskih zvaničnika kada je u pitanju zatvaranje granice Hrvatske prema Srbiji.

Naime, iako se vanredni EU summit nije zvanično bavio problemom zatvaranja granice Hrvatske prema Srbiji, na marginama skupa su se vodili bilaterani razgovori i stav evropskih zvaničnika po tom pitanju, posebno po pitanju eventualnog kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) od Hrvatske, posebno u dijelu o slobodnom protoku ljudi i roba, je jasan i ponovljen i danas od Evropske komisije: zatvaranje granice nije rješenje i neophodno je što prije ponovo uspostaviti trgovinske tokove.

“Trenutno intenzivno kontaktiramo Srbiju i Hrvatsku kako bi pokušali zajednički naći rješenje ponovne uspostave trgovinskog prometa što je prije moguće”, kazala je Mina Andreeva, glasnogovornica Evropske komisije.

Podsjetila je da kao što je visoka pradstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini naglasila, zatvaranje granica nije rješenje i trenutni izbjeglički izazov ne bi trebao da ima uticaja na trgovinu.

“Evropski komesar Johannes Hahn večeras putuje u Beograd i tamo će o aktuelnim prilikama razgovarati sa vlastima Srbije. Restrikcije, posebno one uvedene sa hrvatske strane, moraju biti proporcionalne, ne diskriminirajuće i vremenski ograničene i Evropska komisija trenutno analizira da li je to ovdje bio slučaj”, istakla je Andreeva.

Više vijesti