Zatvor za maloljetnike u KPZ Zenica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica trenutno kaznu maloljetničkog zatvora izdržava 12 osuđenih osoba. Sada su svi stariji od 18 godina. Do sada su bili smješteni na prvom spratu u jednom krilu petog paviljona, u kojem je bilo 15 jednokrevetnih soba, a od prije koji dan su fizički potpuno odvojeni od drugih osuđenika.

– Shodno ranije donesenom planu koji se odnosi na potpuno odvajanje osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu maloljetničkog zatvora od ostalih osuđenika, prije pet dana izvršen je premještaj invalida i ostalih osuđenih osoba iz dijela petog paviljona, a njegov krug je pregrađen limenom ogradom. Sada su osuđene osobe koje izdržavaju kaznu maloljetničkog zatvora fizički potpuno odvojene od ostalih osuđenika, kaže Nihad Spahić, direktor KPZ-a ZT-a Zenica.

Kapacitet maloljetničkog zatvora sada je 31, s tim da imaju 23 jednokrevetne i četiri dvokrevetne sobe. Do sada u najvećem našem zatvoru nikada nije bilo više od 15 osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu maloljetničkog zatvora, a nikada nijedan pravosnažno osuđeni maloljetnik nije vraćen sa kapije Zavoda zbog nedostatka kapaciteta. Sve sobe nalaze se na prvom spratu, a prizemlje je namijenjeno za dnevne aktivnosti, trpezariju, sekcije i drugo. Do sada je utrošeno 39.000 KM, a sredstva su obezbijeđena iz federanog budžeta, a u saradnji sa federalnim Ministarstvom pravde i Vladom Federacije. Sve radove su izvršili zaposlenici Zavoda i osuđene osobe.

Sada će maloljetnici imati na raspolaganju 450 kvadratnih metara stambenog prostora, 100 kvadratnih metara fitnes-sale, te šetnicu i igralište površine 624 kvadratna metra. Radovi na igralištu i šetnici su u završnoj fazi. S ciljem resocijalizacije, a imajući u vidu da se radi o osjetljivoj populaciji u KPZ-u Zenica, maloljetnici koji to žele pohađaju osnovnu ili srednju školu, s tim da ih je većina završila srednju, a u diplomi im ne piše da su školu završili u zatvoru zbog eventualne naknadne diskriminacije. Pored toga, gotovo svi maloljetnici su radno angažovani i za to dobijaju plaću. Zavodske i vanzavodske pogodnosti imaju shodno stepenu izvršene resocijalizacije prema reklasifikacionim grupama i zakonskim propisima.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.