Zatvorena izložba „Prastari simboli mira i tolerancije“ bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića u Kragujevcu

Povodom zatvaranja reprezentativne izložbe, pod nazivom „Prastari simboli mira i tolerancije“, bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića u Kragujevcu, u okviru manifestacije „Oktobarskih svečanosti“, u Spomen-Muzeju „21. oktobar“ organizovana je „Beseda“ na kojoj su govorili, Dr. Draško Ređep književnik, likovni i književni kritičar, Saša Milenić predsjednik Skupštine grada, kao i sam autor, uz prisustvo brojnih gostiju grada Kragujevca iz Srbije i inostranstva, koji po tradiciji prisustvuju obilježavanju „21. oktobra“.

„Svilenu nit i okosnicu ovogodišnjih „Oktobarskih svečanosti“, koje počinju na Međunarodni dan mira 21. septembra, a privode se kraju „Velikim školskim časom“ – manifestacijom posvećenoj sećanju na civilne žrtve nacističkog pogroma u Drugom svetskom ratu čini upravo izložba radova Nesima Tahirovića“ – rekao je Saša Milenić predsjednik Skupštine grada Kragujevac.

[slideshow post_id=”39156”]

O samom stvaralaštvu Nesima Tahirovića govorio je Dr. Draško Ređep. Ocijenivši izložbu umjetnika koji nalikuje čovjeku koji se igra, kao pozitivan incident sa prošlošću, Ređep je kazao da je najveća vrlina Tahirovića, majstora signalizma, te velike plemenite aktuelnosti ponikle na ovom podneblju i koja u Tahiroviću ima neprikosnovenog i neprevaziđenog lidera, što mijenja suštinu materije, što je oplemenjuje i daje mogućnost da traje i stari sa nama. Oblikovao je čitavo jedno carstvo signala koji će ko zna kome i ko zna kada saopštiti najtajniju tajnu. Vraćajući se prvobitnim znacima, poigravajući se vatrom mirotvornom i maštom, angažovan umjetnik, u najplemenitijem smislu riječi, svojim radovima poziva nas na putovanje, nosi u neki drugi predio i poigrava se sa nama, nudeći nam sasvim novo, drugačije značenje.

Autor je istakao da je ova izložba tu da govori o svima nama i da kroz svoju kulturnu misiju služi spajanju i povezivanju naroda i širenju mira i tolerancije među ljudima: „U ovom odsutnom vremenu neko mora da progovori o tome da nam je nebo koje je iznad nas zajedničko, da nam je zemlja na kojoj stojimo zajednička, da nam je Sunce koje nas grije zajedničko i da nam je Gospod zajednički, bez obzira koliko se neki trudili da nam to predstave drugačijim. Moja iskrena želja je bila da prisustvujem „Oktobarskim svečanostima“, a kažu kada nešto jako želite, to se i ostvari, pa se tako i meni želja ispunila“, rekao je Tahirović.

Na ovaj način ozvaničeno je zatvaranje izložbe „Prastari simboli mira i tolerancije“, koja je sa blizu 160 slika, skulptura i objekata u proteklih mjesec dana bila smještena u tri galerijska prostora: Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, Muzeja “21. oktobar“ i galeriji “Joakim“ Knjaževsko-Srpskog teatra. Svoje putovanje po drugim gradovim Srbije, ova izložba bi trebala da nastavi u narednoj godini.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar