Zatvorski čuvari tukli bivšu premijerku Juliju Timošenko?

Ukrajinska narodna pravobraniteljica Nina Karpačjova zatražila je u srijedu otvaranje istrage zbog navoda da su zatvorski čuvari tukli bivšu premijerku Juliju Timošenko.

Zatvorska uprava je negirala tvrdnje Julije Timošenko da su je čuvari udarali u stomak i izvukli iz kreveta, prenio je Reuters.

Međutim, takve tvrdnje su izazvale dodatnu zabrinutost u zapadnim zemljama i zategnule su odnose između Ukrajine i EU-a.

Timošenko (51) štrajkuje glađu od petka jer su je navodno prisilno premjestili u bolnicu, dok ju je zatvorska uprava upozorila da bi je mogli početi prisilno hraniti.

Bivša premijerka, koja je glavni politički suparnik trenutnom predsjedniku Viktoru Janukoviču, zatvorena je prošlog oktobra.

Ona služi zatvorsku kaznu od sedam godina u gradu Karkivu nakon što je proglašena krivom za zloupotrebu ovlasti.

Karpačjova, zastupnica za ljudska prava pri parlamentu, rekla je da je službenik u njenom uredu posjetio Timošenko i potvrdio da ima modrice.

“Ured pravobranitelja je saopćio da je slanje Julije Timošenko (u bolnicu) na takav način primjer okrutnog postupanja prema zatvorenici i može se smatrati mučenjem. Zahtijevamo od ureda državnog tužioca da pokrene kazneni postupak i suspendira sve osobe koje su sudjelovale u okrutnom postupanju prema Juliji Timošenko”, kazala je Karpačjova u pisanom saopćenju.

(VisokoIN/Fena)