da block

Završen maturantski ples za Guinnessa!

da block

Više od 1.500 sarajevskih maturanata, zajedno sa maturantima iz nekoliko bh. gradova i desetinama maturanata iz 90 evropskih gradova, završili su oko 12.30 sati ples koji su zaplesali danas tačno u podne na centralnom sarajevskom trgu, kako bi oborili rekord za Gunnessovu knjigu.

Maturanti su plesali od 12 do 12,30 sati na Trgu djece Sarajeva, uz taktove Straussove kompozicije “Fledermauss-Quadrille”.

Prisutnima se prije početka plesa obratio načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo koji je kazao kako je ovo lijep način da se šire pozitivne poruke iz Sarajeva i BiH.

“Drago mi je vidjeti da se toliki broj učenika okupio na jednom mjestu i na taj način šalje pozitivne poruke prijateljstva iz Sarajeva. Danas ste me svojim performansom ostavili bez riječi. Želim vam puno uspjeha i u budućnosti”, kazao je Koldžo.

Učesnicima i publici obratio se ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Damir Marjanović, kazavši kaku su maturanti današnjim plesom učinili jedno vrlo značajno djelo za čitavo Sarajevo i BiH.

“Postoje momenti u životu kada se drže dugi govori i oni kada se samo rade dobra djela. Ja danas neću držati dug govor, jer vi danas radite jedno odlično djelo, vrijedno svake pažnje. Želim vam čestitati na tome i želim vam puno sreće i nakon mature. I sam ću vam se pridružiti i zaplesati sa vama”, rekao je Marjanović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je kako je lijepo vidjeti da se u Sarajevu obara rekord u plesu.

“Prekrasno je vidjeti da se toliko učenika okupilo i zaplesalo zajedno. Čestitam svim na organizaciji a učesnicima i maturantima bih poželio mnogo uspjeha i sreće”, kazao je Komšić.

Maturanti su tokom sinhronizovanog plesa za Guinnessa bili odjeveni u žuto-plave majice, po uzoru na boje bh. zastave, sa bijelim kišobranima u rukama. Također, tokom plesa, svojim tijelima i koristeći rekvizite, napravili su zastavu Bosne i Hercegovine.

Maturantsku paradu su prije sedam godina pokrenuli Akademija plesnog pokreta u BiH i plesni klub Romantik.

(VisokoIN/Anadolija)