Završen prvi dan suđenja Radončiću, nastavak 13. aprila

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je završen prvi dan suđenja u predmetu protiv Fahrudina Radončića i ostalih.

Kako je navedeno, suđenje se nastavlja 13. aprila kada će se u sudnici Suda BiH kao svjedoci pojaviti advokatica Vasvija Vidović i Indira Ćatić, urednica u dnevnom listu “Dnevni avaz”.

Odbrana je u uvodnoj riječi rekla da je ovo politički proces, a obratio se i sam Radončić koji je kazao da je jedan od tužilaca u istrazi tendeciozno postupao prema njemu lično i njegovom uspjehu.

Tužilaštvo BiH je navelo da će dokazati navode optužnice.

Na suđenju lideru Saveza za bolju budućnost pojavili su se mnogobrojni članovi Saveza za bolju budućnost, poslanici, zastupnici kao i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Ovaj sudski postupak vodit će sutkinja Hasija Mašović, a u Vijeću se nalaze još Ranko Debevec i Mirsad Cika.

Osim lidera Saveza za bolju budućnost BiH u spomenutom predmetu optuženi su još Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić. Svi oni su se na ročišti za izjašnjenje o krivnji izjasnili da nisu krivi.

Oni su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, ometanje rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Radončić se također tereti za ometanje istrage u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, tačnije za utjecaj na svjedokinju u tom predmetu Azru Sarić, djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele. Radončić je uhapšen 25. januara, a optužnica protiv njega podignuta je 5. februara.