Završena drama: Pronađeni belgijski planinari na Čvrsnici

Nakon cjelonoćnog traganja, pripadnici Gorske službe spašavanja u BiH jutros su u 6:30 pronašli dvojicu nestalih planinara iz Belgije.

Sofijan i Karlos su se sinoć oko 19:00 sati javili policiji da su se izgubili na Čvrsnici, te da su iznemogli i dezorjentirani i traže pomoć GSS-a.

“Iz telefonskih razgovora sa nestalima nije se moglo precizno zaključiti njihova lokacija tako da je ostalo ogromno područje za traganje. Spasilački tim HGSS Mostar i GSS Jablanica je krenuo prema Plasi sinoć oko 21 sati, dok je drugi dio tima osmatrao područje Plase iz sela Grabovica i slao svjetlosne signale prema Čvrsnici. Nakon upornih pokušaja dobili smo potvrdu da su nestali planinari primjetili znakove koje smo im slali. Nažalost, nisu imali nikakvu rasvjetu niti mogućnost da zapale vatru te nisu mogli odgovoriti na poslane signale.To je ujedno i glavni razlog što je potraga za njima trajala cijelu noć”, saopšteno je iz GGS-a u BiH.

Na kraju se sve dobro završilo, osim izgubljenog ruksaka i nekoliko ogrebotina njih su dvojica živi i zdravi dočekali spašavatelje, koji su ih onda ispratili prema Strmenici i dalje u selo Grabovicu.